Nieuws/Binnenland
1100151
Binnenland

Campagne tegen uithuwelijking

Ongewenste uithuwelijking is ook het kabinet al langer een doorn in het oog en minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) begint vrijdag dan ook een informatiecampagne die gaat duren tot eind volgend jaar.

Er is een site (www.alsniemandietsweet.nl) met daarop een 'noodplan' (pdf), er komen posters in bioscopen, banners op websites die vooral door jongeren worden bezocht en radiospotjes op jongerenzenders. Slachtoffers van huwelijksdwang kunnen voortaan het telefoonnummer voor huiselijk geweld bellen, 0900-1262626.

Op 1 juli gaat de Wet Meldcode in en vanaf dan zijn scholen en zorginstellingen verplicht een meldcode te hebben voor kindermishandeling en huiselijk geweld. Deze meldcode is ook te hanteren in de strijd tegen huwelijksdwang.

De Steunpunten Huiselijk Geweld worden verder voortaan ondersteund door een landelijke organisatie die hulpverleners adviseert, bijvoorbeeld als de slachtoffers naar het buitenland zijn gebracht. Ook kunnen hulpverleners vanaf nu gebruik maken van een digitaal leerprogramma waarmee ze hun kennis over huwelijksdwang kunnen bijspijkeren.

In de wet Basisregistratie Personen komt te staan dat, behalve als het om hele gezinnen gaat, iedereen vanaf 12 jaar die uit ons land vertrekt zelf aangifte moeten doen van de uitschrijving. Dat was al eerder in de Tweede Kamer besloten.