Nieuws
1100153
Nieuws

Slim klokkie doet wat het belooft

Review: Pebble smartwatch

Smartphones kennen we nu wel en tablets zijn inmiddels ook oud nieuws. Nee, de komende tijd draait het om de smartwatch! Hoewel dergelijke gadgets al enige tijd bestaan, is de Pebble de eerste die echt tot de verbeelding weet te spreken. Is het apparaat de hype waard?

Simpel gezegd is de Pebble niets meer dan een tweede scherm voor je smartphone. Het apparaat, dat je dus om je pols draagt, is voornamelijk bedoeld om informatie via bluetooth van je telefoon te halen en te tonen zodat je het toestel zelf niet constant uit je broekzak hoeft te halen. Zo kun je er sms'jes en emails - tot op zekere hoogte - op lezen, maar ook kunnen aparte apps het scherm gebruiken om info te laten zien. Denk hierbij aan diensten als Runkeeper, zodat je bij het hardlopen kunt zien hoeveel kilometer je al afgelegd hebt en hoe snel je op dat moment loopt.

Hardware

De Pebble zelf kan het beste omschreven als een enigszins lomp horloge. De makers zeggen dat het apparaat een e-paper scherm bevat, maar dat is niet helemaal waar. Het is in werkelijkheid een simpele zwart/wit-LCD. In de praktijk maakt het niet zoveel uit: het is helder en scherp genoeg om tekst van te kunnen lezen. Omdat de meeste beelden op het scherm letterlijk zwart op wit (of wit op zwart) zijn, is het contrast erg hoog en is het ook prima af te lezen in fel zonlicht. Daarnaast zorgt dit eenvoudige schermpje ervoor dat de batterij op één laadbeurt van twee uur een dikke week meegaat.

Het omhulsel is volledig van glimmend plastic gemaakt. Het ziet er netjes uit, maar is niet bepaald krasbestendig. Na twee weken dragen had ik al enkele krassen op het apparaat.

Aan de voorkant is alleen het scherm te zien, maar aan de zijkanten bevinden zich nog enkele knoppen: één aan de linkerkant en drie aan de rechter. Het bijgeleverd rubberen bandje doet een beetje goedkoop aan, maar deze kan makkelijk vervangen worden door een andere.

Gebruik

Het horloge is bijzonder simpel in gebruik. Normaal gesproken zie je op het apparaat de tijd, want het scherm gaat nooit uit. De Pebble wordt geleverd met enkele standaard 'watchfaces', maar het is simpel om deze te vervangen middels de bijbehorende telefoonapp, die gratis te downloaden is uit de App Store en Google Play-winkel. Er zijn inmiddels enkele honderden door enthousiaste gebruikers gemaakte watchfaces, dus iedereen zal wel iets van zijn gading kunnen vinden. Met de bovenste en onderste knop aan de rechterkant is het mogelijk om door de verschillende geïnstalleerde digitale wijzerplaten te wisselen.

Door op de middelste knop te drukken, verschijnt het hoofdmenu. Deze biedt verschillende opties, zoals het muziekmenu, waarmee de muziekspeler op de telefoon aangestuurd kan worden. Ook is het mogelijk om een alarm in te stellen, de instellingen aan te passen of één van de geïnstalleerde apps op te starten. Momenteel zijn er nog niet zoveel applicaties beschikbaar, maar enkele programmeurs hebben al spelletjes als Tetris en Snake overgezet. Het wachten is echter op een echt nuttige horlogeapp.

Notificaties

De belangrijkste functie van de Pebble is het tonen van notificaties. Als één binnenkomt, trilt het horloge even, zodat je weet dat je een berichtje hebt. Door op de linker knop te drukken verdwijnt hij weer. Met de nieuwste software is het mogelijk om door meerdere recente notificaties te bladeren.

Veel mensen zullen het wel kennen: je zit net op de fiets of in de auto en de telefoon in je broekzak trilt. Is het belangrijk en moet je even stoppen om op te nemen of het bericht te lezen of rij je door en ga je er maar vanuit dat het niet zo boeiend is? Met de Pebble kun je het direct checken zonder meteen een gevaar op de weg te zijn. Ik weet het: op papier klinkt het nou niet echt revolutionair of zelfs indrukwekkend, maar in dagelijks gebruik vond ik het bijzonder handig.  

Afhankelijk van of je een iPhone of Android-toestel bezit, zijn er verschillende mogelijkheden voor het tonen van berichten en notificaties. Beide hebben hun voor- en nadelen:

iPhone

In theorie is de Pebble perfect voor gebruik in combinatie met de iPhone. Besturingssysteem iOS heeft namelijk een compleet geïntegreerd notificatiesysteem en kan deze notificaties ook doorsturen aan gekoppelde accessoires. Hierdoor is het mogelijk om van letterlijk elke app berichtjes op de Pebble te krijgen. Dus of je nu sms, email of WhatsApp gebruikt, alles verschijnt netjes in het schermpje van het horloge. Zelfs notificaties van apps die niet om berichten draaien, zoals de herinneringenapp van Apple zelf, werken prima. Ook is het mogelijk om te zien wie er belt en kan de telefoon vanaf het apparaat opgenomen worden.

Nou ja, totdat de verbinding tussen de iPhone en de Pebble verbroken wordt. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als er te veel afstand tussen de twee ontstaat. Zodra het contact weer gemaakt is, werken alleen notificaties van de sms- en telefoonapp nog. Uit een beetje onderzoek op de site van de makers van de Pebble blijkt dat dit een probleem is met de manier waarop iOS prioriteit geeft aan bepaalde soorten notificaties. De enige manier om alle notificaties weer te tonen, is door een raar soort 'vingerdans' in de instellingen uit te voeren. Je moet voor elke app namelijk de notificaties even uit- en weer aanzetten, wat nogal een getik is op het aanraakscherm.

Het is een rare bug waar de makers van de Pebble inmiddels een oplossing voor gevonden hebben. Echter, om de fout te vermijden moeten appmakers zelf een connectie met de Pebble maken, wat weer extra programmeerwerk oplevert. Ik vraag me af of veel ontwikkelaars daar op zitten te wachten. Zouden ze bij Facebook genoeg om de Pebble geven om hier moeite in te steken? Het is realistischer om te hopen dat Apple in de volgende versie van iOS betere ondersteuning voor accessoires als smartwatches inbouwt.

Android

Op Android kom je dergelijke problemen niet tegen, maar hier steekt weer een ander probleem de kop op: de Pebble kan niet in het centrale notificatiesysteem inhaken zoals het op de iPhone kan. Dat wil zeggen dat alleen berichten via de speciale Pebble-app worden doorgegeven en dat hiervoor dus ondersteuning in de applicatie zelf ingebouwd moet zijn. De belangrijkste apps als sms, e-mail en WhatsApp worden wel ondersteund, maar als je van een iets minder bekende applicatie gebruikmaakt, kun je pech hebben.

Omdat Android een relatief open besturingssysteem is waar je als gebruiker veel aan kunt veranderen, zijn er inmiddels wel al aan groot aantal applicaties die zelf contact kunnen maken met de Pebble en vice versa. Zo kun je bijvoorbeeld PebbleTasker uit de Play-winkel downloaden, waardoor je met het horloge je telefoon kunt aansturen. Op die manier kun je met één druk op de knop het geluid op het toestel uitschakelen, of een contactpersoon bellen. Dit soort mogelijkheden zijn op de iPhone ook wel mogelijk, maar alleen als je bereid bent om het apparaat te ‘jailbreaken’, oftewel kraken. En dat kan juist weer een hele reeks aan andere problemen opleveren.

Prijs en vergelijkbare producten

Momenteel is de Pebble alleen nog maar te reserveren bij de makers op www.getpebble.com. Het apparaat kost $150 (ongever €115). Persoonlijk valt me dat wel mee. Het is natuurlijk een aardig bedrag, maar vergeleken met concurrerende apparaten is het nog wel te behapstukken. Zelfs voor een horloge op zich is het een relatief normale vraagprijs.

De Cookoo Watch kost €130 en biedt veel minder functies dan de Pebble. Sony biedt een met de Pebble vergelijkbare smartwatch voor €89, al heeft deze een LCD-scherm die de batterij sneller leeg trekt en zelfs niet constant de tijd toont. Daarbij werkt de Sony SmartWatch alleen met Android-toestellen, dus voor iPhone-eigenaars is het helemaal geen optie.

Conclusie

De Pebble is een geslaagde gadget die doet wat het belooft. Er zitten nog een aantal haken en ogen aan de gebruikerservaring, maar over het algemeen fuctioneert het apparaat prima. Daarnaast is het  - ook niet onbelangrijk - gewoon handig. Tijdens het testen heb ik er veel baat bij gehad. De prijs is ook redelijk te noemen. Mensen die het idee van smartwatch aanspreekt, zullen zeker met een Pebble in hun sas zijn.