Nieuws
1100154
Nieuws

VS spioneren via internetbedrijven

De Amerikaanse overheid gebruikt de servers van negen grote Amerikaanse internetbedrijven om de gegevens van consumenten te bekijken. De FBI en de staatsveiligheidsdienst bekijken chatgesprekken, e-mails, foto's en video's met behulp van het programma PRISM. Daarover schrijft The Washington Post donderdag.

Een anonieme bron vanuit de overheid heeft het bestaan van PRISM tegenover Reuters bevestigd. Volgens de bron is er alleen informatie vergaard van niet-Amerikanen die buiten de Verenigde Staten wonen. De Amerikaanse wet staat niet toe dat het spionageprogramma Amerikaanse staatsburgers of mensen die binnen de landsgrenzen van de Verenigde Staten zijn volgt.

„Het programma is een van onze meeste waardevolle bronnen van informatie. Het wordt gebruikt om ons land te beschermen tegen een scala van bedreigingen”, aldus de bron.

Volgens The Washington Post worden de servers van bedrijven als Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, Skype, Apple en YouTube gebruikt. Dropbox zou binnenkort worden toegevoegd. Onder andere Facebook, Google en Yahoo ontkennen de Amerikaanse overheid toegang te bieden tot zijn servers. Ook Apple ontkent stellig betrokken te zijn bij de spionage. „We geven geen enkele overheidsinstelling toegang tot onze servers, en overheidsinstellingen moeten een bevel van de rechtbank hebben”, zegt een woordvoerder van Apple tegen de Wall Street Journal.

PRISM is goedgekeurd door de Amerikaanse justitie. Volgens justitie kunnen de veiligheidsdiensten voldoende garanderen dat er van Amerikaanse staatsburgers niet onrechtmatig gegevens worden verzameld.