Nieuws
1100167
Nieuws

Vertrouwen mkb'ers op dieptepunt

Het vertrouwen van het mkb in de economische ontwikkeling van Nederland is op een dieptepunt beland. Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Panteia/EIM onder 2000 MKB-ondernemers.

Meer dan de helft van de ondernemers (52 procent) heeft geen vertrouwen in de ontwikkeling van de economie. Slechts 18 procent heeft wel vertrouwen in de nationale economische ontwikkeling. De overige 30 procent heeft er enigszins vertrouwen in.

In een onderzoek dat Panteia/EIM 2 jaar geleden uitvoerde, zei slechts 15 procent van de mkb-ondernemers geen vertrouwen in de economische ontwikkeling van Nederland te hebben.

Vooral ondernemers zonder personeel hebben weinig vertrouwen in de ontwikkeling binnen hun eigen bedrijf. Slechts 18 procent van hen verwacht dit jaar een stijging van de winst. Bij bedrijven met meer dan 10 werknemers verwacht 39 procent een winststijging.

Begin 2012 verwachtte 29 procent van de ondernemers voor dat jaar een stijging van de winst. Dat bleek later in het jaar overeen te komen met de gerealiseerde winstontwikkeling.

Verwacht wordt dat de afzet van het mkb met 0,75 procent afneemt in 2013. De tegenvallende binnenlandse bestedingen en de sterke oriëntatie van het mkb op het binnenland zijn volgens Panteia/EIM hiervan de belangrijkste oorzaken.