Nieuws/Buitenland
1100244
Buitenland

Toeristen moeten cruiseschip Wenen verlaten

Ongeveer 130 veelal oudere Britse toeristen op een in Nederland geregistreerd cruiseschip bij Wenen worden donderdagavond geëvacueerd. Dat meldt de Oostenrijkse krant Die Presse. Het schip Filia Rheni met 30 bemanningsleden ligt al sinds zaterdag op de Donau bij de Oostenrijkse hoofdstad. De passagiers konden niet aan land gaan, omdat de aanlegplaatsen zijn overstroomd.

Door de sterke stroming in de rivier kon het schip ook niet doorvaren. „Wij zijn in handen van de natuur”, zei de Nederlandse kapitein Arie Hauvelman tegen het Duitse persbureau dpa. De passagiers hebben voldoende water en voedsel aan boord, maar „zij zijn nu beslist lang genoeg aan boord”, zei een woordvoerder van de Weense brandweer. Kort voor hij het besluit tot evacuatie bekendmaakte, had de brandweer een pontonbrug naar het schip aangelegd.

De passagiers zullen een voor een van boord worden gehaald. Voor het geval er iets misgaat, is er een boot met duikers in de buurt. De bagage blijft aan boord. De passagiers worden naar een hotel gebracht.

Deskundigen verwachten dat het schip zeker niet voor zaterdag kan doorvaren.