Nieuws/Binnenland
1100326
Binnenland

Poging Haaren om 'Polenhotel' te blokkeren

De gemeenteraad van Haaren heeft maandag tijdens een geheime vergadering een poging gedaan om de verkoop van landgoed Haarendael aan agrarisch ondernemer Wim Vugts te voorkomen. De raad heeft geen vertrouwen in de plannen van de ondernemer die in het voormalig grootseminarie op het landgoed Oost-Europese arbeiders wil onderbrengen om er na een restauratie zorgwoningen voor senioren te vestigen.

De raad heeft nu onverwacht een zogenoemd voorkeursrecht op de grond gevestigd waardoor de eigenaar die bij verkoop eerst aan de gemeente moet aanbieden.

Huidig eigenaar is zorginstelling Cello. Bestuurder Toine van der Pol noemt de actie van de gemeenteraad donderdag vreemd en verwarrend omdat de gemeente de grond helemaal niet wil kopen. Hij twijfelt bovendien aan het nut. Er ligt al een verkoopovereenkomst en toekomstig eigenaar Vugts is helemaal niet van plan om het landgoed en de monumenten weer te verkopen, reageerde hij.

Vugts meent dat de gemeenteraad misbruik maakt van zijn rechten en emotioneel reageert. Hij overweegt bezwaar te maken tegen het besluit, zei zijn adviseur en makelaar René Klotz desgevraagd.