Nieuws/Binnenland
1100922
Binnenland

'Laat gevangenen buiten cellencomplex werken'

Gevangenisdirecteuren en -medewerkers willen ruim 2000 gevangenen overdag buiten de gevangenis laten werken. Dat zegt Harry Versteeg, voorzitter van de Vereniging van Directeuren van Penitentiaire Inrichtingen (VDPI) dinsdagavond in Nieuwsuur. „De kern van ons voorstel is dat wij mensen in detentie hebben, maar taken buiten de inrichtingen laten doen, gemeenschapstaken”.

Gedetineerden kunnen bijvoorbeeld gebouwen opknappen of schilderwerk doen. „'s Avonds keren ze terug in de inrichting. In die daluren is nauwelijks personeel nodig en daar zit een enorme besparing.” De nieuwbouw van gevangenissen kan dan worden geschrapt, meent Versteeg. Gevangenen met een straf van maximaal 1 jaar, of die al meer dan de helft van hun straf erop hebben zitten, zouden voor een baantje buiten het complex in aanmerking komen.

Het idee is bedoeld als alternatief voor de geplande bezuinigingen van 340 miljoen euro op de Dienst Justitiële Inrichtingen, waarbij meer gedetineerden hun straf thuis uitzitten met een enkelband om. „Het plan is beter omdat gedetineerden altijd onder controle blijven van het gevangenisregime”, zegt Bert Koops, voorzitter van de ondernemingsraad (GOR). „Wij zijn de baas. Op het moment dat je ze buiten met elektronische detentie gooit, heb je te weinig begeleiding”.

Volgens de organisaties zijn er ook forse ingrepen nodig bij het hoofdkantoor, de tbs-inrichtingen en de vreemdelingendetentie. Er zouden minder banen hoeven te verdwijnen dan in het plan van staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie). Door een andere afvloeiingsregeling zouden geen 3700, maar 2500 personeelsleden vertrekken.