Nieuws

7 tips voor uw verzekeringen

Nederlanders komen niet graag voor verrassingen te staan en beschikken daarom over (te) veel verzekeringen tegen onverwacht onheil. Maar bieden deze polissen de juiste dekking en kunnen ze niet goedkoper? Daarom zeven tips voor uw verzekeringen.

1. Controleer uw verzekeringen

Veel mensen sluiten een verzekering af en kijken er vervolgens jarenlang niet meer naar om. Niet slim, want in de tussentijd kunnen er nieuwe spelers op de markt zijn die polissen aanbieden met een vergelijkbare dekking, maar voor aanzienlijk minder geld. Bekijk daarom minimaal één keer per jaar of u niet te veel betaalt. Gebruik daarvoor minstens drie verschillende vergelijkingssites op internet zoals Independer.nl, Verzekeringssite. nl en Eyeopen.nl. Deze kunnen namelijk bepaalde verzekeringen met exclusieve kortingen aanbieden.

 

2. Kies de juiste dekking

Bij het afsluiten van een verzekering is het belangrijk om de juiste bijbehorende dekking te nemen. Bij een autoverzekering kunt u bijvoorbeeld kiezen voor volledig casco (ook wel all-risk genoemd), beperkt casco of wa. De Consumentenbond en Verzekeringssite.nl adviseren over het algemeen om een auto die drie tot acht jaar oud is, beperkt casco te verzekeren. Dan bent u, naast toegebrachte schade aan andere weggebruikers, ook gedekt tegen schade aan uw eigen voertuig als gevolg van diefstal, ruitbreuk, brand en storm. Voor auto's die jonger dan drie jaar zijn, is het verstandig om een verzekering met volledig casco te nemen. De verplichte wa-polis, die uitsluitend de schade van anderen dekt, volstaat doorgaans voor wagens die ouder zijn dan acht jaar.

 

3. Verzeker niet alles

Verzekeringen zijn bedoeld voor het afdekken van eventuele schade die u financieel niet zou kunnen dragen. Denk daarom na of u echt een fiets- of huisdierenverzekering nodig hebt. Soms is het slimmer om deze polissen op te zeggen en het uitgespaarde geld op een spaarrekening met een aantrekkelijke rente te zetten. Verder geldt voor rechtsbijstandverzekeringen dat ze vooral nut hebben als u veel op de weg zit, vaak van baan wisselt, regelmatig verhuist of kinderen hebt.

 

4. Meld schade schriftelijk

Verzekeraars willen graag dat u schade telefonisch meldt, maar gebleken is dat zij schadeclaims aan de telefoon sneller afwijzen. Daarom is het verstandiger om uw verzekeringsmaatschappij schriftelijk op uw schade te wijzen. U heeft dan de reden van afwijzing ook meteen zwart-op-wit staan, zodat u er beroep tegen kunt aantekenen. Lees van tevoren de polisvoorwaarden goed door. Weeg bij kleine schades af of het goedkoper is om ze voor eigen rekening te nemen in plaats van bij de verzekeraar te claimen, omdat dit anders ten koste gaat van uw no-claim.

 

5. Opstal en inboedel

Sluit een opstal- en inboedelverzekering bij dezelfde verzekeraar af. U hoeft de schade dan slechts bij één maatschappij te melden. Ook loopt u dan niet het risico dat u als een speelbal wordt gebruikt door twee verzekeraars.

 

6. Samenwonen

Mensen die gaan samenwonen en beiden een inboedel-, reis-, rechtsbijstand- of aansprakelijkheidsverzekering hebben, kunnen geld besparen door één van de twee verzekeringen op te zeggen. Een verzekering voor twee personen is namelijk goedkoper dan twee losse.

 

7. Betaal premie jaarlijks

Verzekeringspremies kunnen per jaar, kwartaal of maand worden betaald. Verzekeraars geven meestal enkele procenten korting als u per jaar betaalt. Maak daar, indien mogelijk, gebruik van.