Nieuws/Binnenland
1101059
Binnenland

Verzekerd op vakantie

Nederlanders gaan gemiddeld bijna drie keer per jaar op vakantie. Zeker in deze economisch mindere tijden willen we daar natuurlijk niet te veel geld aan uitgeven. Dat geldt dus ook voor de bijbehorende reisverzekering. Maar wat is nu eigenlijk goedkoper: een doorlopende of een ’losse’ reisverzekering?

„Dat hangt ervan af hoe lang en hoe vaak je gaat. Ook is van belang wat je op vakantie wilt doen”, zegt Richard Joustra van financieel onderzoeksbureau MoneyView. De onderzoeker becijfert dat het voor een gezin met kinderen voordeliger is om voor een doorlopende reisverzekering te kiezen, wanneer zij er jaarlijks minimaal twee weken tussenuit gaan. Bij een gezin zonder kinderen dat één keer per jaar op vakantie gaat, ligt dat omslagpunt bij een vakantieduur van een maand.

Vooral voor alleenstaanden is een doorlopende reisverzekering lang niet altijd goedkoper, benadrukt Joustra. Dat is pas het geval als zij jaarlijks minstens acht dagen op wintersport gaan en ruim drie weken naar een meer zomerse bestemming. „Een doorlopende reisverzekering biedt weliswaar gemak, want die sluit je één keer af en dan heb je er verder geen omkijken meer naar. Maar een kortlopende verzekering kan je geld besparen, omdat die precies is afgestemd op je vakantie”, legt hij uit.

Joustra heeft vijftig (doorlopende) reisverzekeringen onder de loep genomen. Uit dit MoneyView-onderzoek, dat vandaag verschijnt, komen de polissen van DAK, SNS Bank/Zelf.nl, Univé en Verzekeruzelf.nl als voordeligste uit de bus. Als wordt gekeken naar de kwaliteit en de reikwijdte van de dekking, dan blijken de reisverzekeringen van Avéro Achmea, De Europeesche en Univé de meest uitgebreide te zijn.

Univé

Opvallend is dat de doorlopende reisverzekering budgetpakket van verzekeraar Univé als enige niet alleen goedkoop is, maar ook een prima dekking biedt.

Deskundigen adviseren een reisverzekering met name af te sluiten voor onverwachte zaken die consumenten financieel niet zouden kunnen dragen. Daarbij valt te denken aan (repatriërings)kosten bij een overstroming of aardbeving. Ook is het verstandig om verzekerd te zijn tegen uitgaven die moeten worden gedaan als men plotseling vanuit het buitenland naar huis zou moeten terugkeren vanwege een noodgeval in de familie.

Vakantiegangers zijn zich daar tegenwoordig blijkbaar goed van bewust, want slechts 12 procent van de Nederlanders durft nog onverzekerd op reis te gaan naar het buitenland. Tot voor kort lag dat op 25 procent. Van de vakantievierende landgenoten beschikt 78 procent over een doorlopende reisverzekering, terwijl 10 procent kiest voor een kortlopende polis.

Mobiele telefoon

Op vakantie raken mensen met name hun mobiele telefoon, fotocamera, koffer of (zonne)bril kwijt. Consumenten nemen tegenwoordig ook steeds vaker hun smartphone of computer mee naar hun vakantieadres. Maar MoneyView-onderzoeker Michel Behrens wil deze groep waarschuwen. De waarde van dergelijke apparatuur wordt namelijk vaak niet volledig gedekt door de reisverzekering. Bovendien geldt bij de meeste doorlopende reisverzekeringen eveneens een eigen risico van minimaal 50 euro als er iets mee zou gebeuren.

Het blijkt ook niet gemakkelijk om dergelijke apparaten vergoed te krijgen bij diefstal of vermissing. Verzekeraars eisen namelijk dat er op vakantie aangifte is gedaan bij de lokale politie. Ook moeten de originele aankoopbewijzen overhandigd kunnen worden. Bovendien dient er goed op de spullen te zijn gepast. Als een iPhone of BlackBerry van de strandstoel is gestolen terwijl de eigenaar aan het zwemmen was, dan keert de verzekeraar in principe niet uit.

Daar staat tegenover dat burgers zich niet te snel moeten laten afschepen als verzekeraars hun schadeclaim afwijzen. Meerdere malen is namelijk gebleken dat het personeel in de callcentra van verzekeringsmaatschappijen niet altijd goed is geïnformeerd. Voor mensen die op vakantie zijn bestolen van spullen, is het daarom aan te raden goed de polisvoorwaarden van de reisverzekering na te lezen. Als de schadeklacht wordt afgewezen, kan men vragen om een contra-expertise.

Zo liet een reiziger die in de trein was bestolen van zijn draagbare computer het er niet bij zitten, toen zijn verzekeraar niet wilde uitbetalen. Het verwijt van de verzekeringsfirma dat hij de tas met de laptop onbeheerd in de trein had achtergelaten, bleek uiteindelijk geen hout te snijden. Volgens een bemiddelaar had de man correct gehandeld door zijn computer in het daarvoor bestemde bagagevak in de trein te plaatsen en kon van hem niet worden verwacht dat hij het apparaat de hele reis op zijn schoot zou houden. Na tussenkomst van de internetsite Verzekeraarklachten.nl betaalde de verzekeraar alsnog uit aan de onfortuinlijke treinreiziger.

Duurder

Reisverzekeringen kunnen binnenkort trouwens iets duurder worden. Delen van de polis, zoals de dekking tegen (winter)sportongelukken en onvoorziene kosten, waren tot op heden (deels) vrijgesteld van assurantiebelasting. Maar daar komt volgende maand een einde aan. Toch gaat het volgens onderzoeker Behrens om relatief kleine bedragen, zoals 7 cent voor een gezin dat een maand op wintersport gaat.

Voor het vergelijken van reisverzekeringen, klik hier .