Nieuws/Binnenland
1101126
Binnenland

Reisbureau GTI en Sky Airlines failliet

Het Turkse reisconcern Kayi Group heeft faillissement aangevraagd. Reisbureau GTI in Duitsland, DTI in Nederland en dochter Sky Airlines hebben hun activiteiten vandaag gestaakt.

Duizenden Nederlandse vakantiegangers zijn gedupeerd. Het Nederlandse Garantiefonds voor Turkse reisorganisaties SGST keert vooruitbetaalde reissommen uit. ,,DTI in Hoofddorp kan niet meer aan zijn financiele verplichtingen voldoen", bevestigde SGST-directeur Erik Jan Reuver zojuist aan De Telegraaf.

In Antalya zijn naar schatting een paar honderd Nederlanders gestrand. ,,Ook hen staan we bij. Als hotels nog niet betaald hebben gekregen van DTI, stellen we hen schadeloos, zodat toeristen hun vakantie kunnen afmaken", aldus Reuver.Als Nederlanders bij GTI in Duitsland hebben geboekt, moeten ze hun geld bij de Duitse verzekeraar terughalen. Corendon Airlines springt bij om passagiers uit Turkije te repatriëren.

Het financieel onvermogen van de Kayi Group is naar verluidt het gevolg van een boven het hoofd gegroeide schuldenlast. De banken dwongen de drie Turkse broers die eigenaar zijn, al tot afslanken en verkoop van hotels. Het mocht niet baten en de stekker werd eruit getrokken.