Nieuws/Buitenland
1101265
Buitenland

Gül: democratie meer dan verkiezingen

President Abdullah Gül van Turkije heeft maandag afstand genomen van zijn partijgenoot premier Recep Tayyip Erdogan. Democratie is meer dan alleen verkiezingen, zei de president volgens Turkse media. Wij leven in een open maatschappij en mensen moeten uiteenlopende meningen kunnen uiten, als dat maar met wederzijds respect gebeurt, zei Gül.

Erdogan riep maandagmiddag zijn aanhangers op tot kalmte en weet de golf van protesten tegen hem en de regering aan extremisten. De islamitische AK-Partij heeft bij drie verkiezingen achtereen haar aanhang zien toenemen en heeft het volk achter zich, zei de premier.

In het weekeinde greep de president in, nadat Erdogan had gezegd dat de politie tegen demonstranten op het Taksimplein in het centrum van Istanbul zou blijven optreden. Volgens Turkse media belde Gül daarop met het ministerie van Binnenlandse Zaken en de gouverneur van de betrokken provincie. Kort daarop trok de politie zich terug en trokken tienduizenden betogers het plein op.

De leider van de belangrijkste oppositiepartij CHP, Kemal KD1lD1cdaroglu, sprak later op maandag met Gül over de protesten. De CHP-leider vroeg de president in te grijpen. Gül kan onder meer besluiten tot een speciale kabinetszitting over de kwestie of het parlement bijeenroepen.

„Ik zei dat de taal van Erdogan de incidenten doet escaleren in plaats van kalmerend werkt”, aldus KD1lD1cdaroglu over zijn gesprek met Gül. „Ik zei dat de president belangrijke taken heeft.”