Nieuws/Binnenland
1101280
Binnenland

Timmermans verstevigt banden met Venezuela

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken tekent dinsdag in Venezuela een 'memorandum of understanding' om de band tussen Nederland en het Zuid-Amerikaanse land te verstevigen. Dat heeft het Curaçaose ministerie van Algemene zaken maandag bekend gemaakt.

In Caracas zijn behalve Timmermans namens het Nederlandse koninkrijk ook de premiers van Curaçao en Aruba aanwezig bij de ondertekening. Beide eilanden liggen heel dicht bij de Venezolaanse kust.

Met het akkoord geven het koninkrijk en Venezuela aan om gezien 'de historische banden van solidariteit, vriendschap en geografische aanwezigheid' verder samen te willen werken op het gebied van economie, vervoer, toerisme, milieu, onderwijs en gezondheid.

Het akkoord is opmerkelijk, omdat de banden tussen Caracas en Den Haag lange tijd kil waren en de uitlatingen van de socialistische president Hugo Chávez met argusogen vanuit Den Haag werden bekeken. Sinds het overlijden van Chávez begin dit jaar staat president Nicolas Maduro aan het roer.