Nieuws/Binnenland
1101281
Binnenland

Onder Duitse leiding in Afghanistan na 2014

Nederland wil weer onder Duitse leiding actief zijn bij de NAVO-missie in Afghanistan na 2014. Ook bij de huidige, binnenkort afgelopen trainingsmissie opereerden de Nederlanders onder de Duitsers.

Dat is maandag vernomen van diplomaten bij het NAVO-bondgenootschap in Brussel. Duitsland bekijkt op dit moment wat andere landen kunnen bijdragen aan het Duitse aandeel van de nieuwe NAVO-missie vanaf 2015. Ook moet worden vastgesteld wat de behoeftes zijn.

De komende NAVO-missie gaat zich richten op de training van de veiligheidskrachten en advies en bijstand aan de autoriteiten. Duitsland liet al doorschemeren zelf 600 tot 800 man te willen leveren.

Later dit jaar moet duidelijker worden welk land wat gaat doen en met hoeveel personen. Voor Nederland wordt het in ieder geval een kleinere bijdrage dan tot nu toe, aldus de verwachting van diplomaten. Zij benadrukten dat Den Haag nog de knoop moet doorhakken. Wanneeer dat gebeurt, is nog niet bekend.

Volgens de plannen gaan drie landen de nieuwe missie leiden: de Verenigde Staten, Italië en Duitsland. De Duitsers zullen zich weer richten op het noorden, waar zij en de Nederlanders ook de afgelopen jaren actief waren.

De nieuwe NAVO-missie is de opvolger van de huidige militaire ISAF-veiligheidsmacht. Die moet eind volgend jaar worden afgerond, als de Afghanen weer zelf volledig de verantwoordelijkheid kunnen dragen voor de veiligheid in het land.