Nieuws/Buitenland
1101282
Buitenland

Hogere straf voor oud-topman asbestbedrijf

Een hof van beroep in de Noord-Italiaanse stad Turijn heeft de oud-topman van asbestbedrijf Eternit maandag tot 18 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Dat is 2 jaar meer dan een andere rechtbank in Turijn de Zwitser Stephan Schmidheiny vorig jaar februari had opgelegd. Dat hebben Italiaanse media gemeld.

De rechter achtte bewezen dat meer dan 2000 mensen zijn overleden, doordat de multimiljonair Schmidheiny (65) onvoldoende oog had voor de gevaren van asbest. Bovendien heeft hij veiligheidsregels geschonden.

Schmidheiny moet ook bijna 31 miljoen euro schadevergoeding betalen aan de gemeente Casale Monferrato, waar de belangrijkste fabriek van Eternit in Italië stond. De regio Piemonte, waarvan Turijn de hoofdstad is, krijgt een schadevergoeding van 20 miljoen euro. Eternit ging in 1986 failliet.

Cassatie

Schmidheiny was niet bij de uitspraak aanwezig. Een woordvoerder in Zürich zei dat hij bij het Italiaanse Hof van Cassatie in beroep zal gaan. De oud-topman vindt het vonnis „schandalig” en „absurd”.

De Belgische aandeelhouder Jean-Louis Marie Ghislain de Cartier de Marchienne werd vorig jaar februari ook tot 16 jaar cel veroordeeld. Zijn zaak is geannuleerd, omdat hij vorige maand is overleden.

In Nederland, waar het gebruik van asbest in 1993 werd verboden, hebben slachtoffers van asbest of hun nabestaanden verscheidene processen gevoerd tegen Nefalit, een dochterbedrijf van Eternit.