Nieuws/Binnenland
1101288
Binnenland

NS: Fyra onvoldoende bedrijfszeker

De Nederlandse Spoorwegen hebben maandag laten weten te stoppen met de Fyra. Volgens het spoorbedrijf laat de trein „buitensporig veel fouten zien”.

De NS vindt onder meer dat de afbouwkwaliteit onvoldoende is en elke trein anders is afgewerkt, zo staat in de verklaring van het bedrijf. De verwachte levensduur van de trein - contractueel op 30 jaar gesteld - is door slijtage aanzienlijk korter. Verder is op diverse plaatsen al corrosie geconstateerd en is de laagspanningsinstallatie niet correct ontworpen. Ook zijn er, bij het testrijden na het uit dienst nemen, incidenten geweest met accu's, stelt de NS.

De conclusie van NS is dat „zelfs na uitvoering van een herstelplan en additioneel preventief onderhoud het V250-materieel niet voldoende bedrijfszeker te krijgen is. Wij kunnen onze reizigers op deze basis geen betrouwbare dienstverlening bieden.”

Herstel van alle afbouwfouten zou, volgens deskundigen, 17 tot 22 maanden duren, schrijft de NS. Volledige commerciële inzet van treinen zou, gefaseerd, in het meest gunstige scenario niet voor 2018 te verwachten zijn. Ook zal het onderhoud van de treinen veel duurder en arbeidsintensiever uitpakken dan vooraf is becijferd.