Nieuws
1101293
Nieuws

Euro geliefd in bedrijfstop

Europese topmanagers zijn ondanks de crisis groot voorstander van de euro. 94% van bedrijfsleiders uit heel Europa vindt dat de euro niet mag sneuvelen. Ruim driekwart van de ondervraagde ceo’s, bestuursvoorzitters en managing directors meent dat de euro een boost aan hun business heeft gegeven.

Dat blijkt uit het jaarlijks terugkerende onderzoek ‘Future of Europe’ van accountants- en adviesorganisatie Grant Thornton. Het onderzoek geeft met circa 3.100 zakelijk leiders een beeld van de manier waarop het Europese bedrijfsleven tegen de euro aankijkt.

De meest eurolievende landen zijn Ierland (88%), Duitsland (86%) en Finland (85%). Critici zijn er met name te vinden in Frankrijk en Nederland, waar slechts een kleine meerderheid van de bedrijfsleiders (64%) positief is over de impact van de munt op de economie

Grexit

De euro mag het dan nog goed doen onder commerciële types, over uitbreiding van de eurozone heerst verdeeldheid. In totaal 39% van de respondenten wil niet dat er méér landen tot de regio toetreden, 17% vindt dat 'verlieslijdende landen' uit de euro moeten stappen. In 2012 was een op de vier organisaties (24%) nog voorstander van uittreders. In Nederland is een op de twee leiders in het bedrijfsleven tegen nieuwe toetreders (52%), een op de vijf (22%) is voorstander van een zogenaamde ‘Grexit’. Italië en Griekenland zijn de enige landen binnen de eurozone waar een meerderheid voor uitbreiding is.