Nieuws
1101318
Nieuws

Verdachten grensrechterzaak: het is heel erg

Enkele verdachten in de zaak rond de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen hebben maandag een klein gebaar gemaakt naar de nabestaanden. Maandag was de laatste dag van de inhoudelijke behandeling van de zaak voor de rechtbank in Lelystad.

De acht verdachten die verantwoordelijk worden gehouden voor de fatale mishandeling van Nieuwenhuizen in december kregen aan het eind van de middag het laatste woord. Enkele verdachten wensten de familie sterkte toe.

„Ik vind het heel erg wat er is gebeurd. Dit had niet mogen gebeuren”, aldus de 16-jarige Yassin D. „Niemand heeft dit gewild”, zei de 17-jarige Othman K. even daarvoor. Vader El-Hassan D. benadrukte dat hij altijd tegen geweld is geweest en dat hij huilde toen hij hoorde dat Nieuwenhuizen was overleden.

Naast de steunbetuigingen aan de nabestaanden wezen verdachten op de consequenties voor henzelf. Zo beklaagde Mohamed K. (18) zich over de gevolgen van de beschuldiging. „Eerst zagen mensen me als een normale puber, maar nu als crimineel.”

Ook Ibrahim C. (16) zei een heel moeilijke periode achter de rug te hebben. Op de dag van de vechtpartij was hij net vrijgekomen en hij wilde zijn moeder niet weer teleurstellen. Volgens hem is er bovendien in de media ten onrechte een beeld geschapen van acht emotieloze verdachten. „Dat lijkt misschien zo, maar vanbinnen gaan we stuk.”

De rechtbank doet op 17 juni uitspraak.