Nieuws/Buitenland
1101319
Buitenland

Gevechten PKK en leger Turkije

Koerdische opstandelingen van de PKK en het Turkse leger hebben maandag met elkaar gevochten in het zuidoosten van Turkije op de grens met Irak. Dat hebben getuigen ter plaatse gezegd. Een bericht op de website van het Turkse leger heeft het incident bevestigd.

De gevechten vinden plaats terwijl de PKK bezig is zich terug te trekken van Turks grondgebied. Een voorwaarde daarvoor was dat het leger geen operaties zou uitvoeren tot de terugtrekking compleet was. Het leger zegt dat het reageerde toen de PKK een legerpost aanviel, maar ooggetuigen meldden dat legerhelikopters met een operatie begonnen.

Het leger meldt dat één militair lichtgewond is geraakt. Of onder de PKK-strijders doden en gewonden zijn, is niet bekend. Inmiddels zou het weer rustig zijn. De botsing vond plaats in het district Uludere, bij het plaatsje Gülyazi, waar anderhalf jaar geleden 34 burgers omkwamen bij een bombardement van het Turkse leger.

De Koerdische Arbeiderspartij PKK kondigde in maart formeel een wapenstilstand af. Dat gebeurde nadat de gevangen PKK-leider Abudullah calan zijn beweging daartoe had opgeroepen na onderhandelingen met Turkije. Ook moesten de strijders van de PKK zich uit Turkije terugtrekken.

De strijd van de PKK voor een onafhankelijk Koerdistan en meer rechten voor Koerden heeft sinds 1984 aan naar schatting 40.000 tot 45.000 mensen het leven gekost.