Nieuws
1101357
Nieuws

IPhone te hacken via oplader

Apple-gadgets waarop besturingssysteem iOS staat, zoals de iPhone en iPad, zijn te hacken middels een aangepaste oplader. Dat hebben beveiligingsexperts van het Georgia Institute of Technology ontdekt. De methode wordt volledig onthuld tijdens de Black Hat-hackersconferentie in juli.

Omdat het opladen van een iPhone of iPad middels een USB-kabel gebeurt, is het mogelijk om via deze kabel software op het apparaat in kwestie te installeren. Het is de onderzoekers zelfs gelukt om geïnstalleerde programma's verborgen te houden voor de gebruiker.

Het is alleen nog niet duidelijk of het ook mogelijk is om bestaande apps zoals het adresboek of de mailapp te 'infiltreren', om zodoende gevoelige gegevens te kapen. Wel laten de bedenkers van deze hack weten dat het op alle iOS-apparaten en bij alle versies van het besturingssysteem werkt.

Deze hackmethode is opmerkelijk, omdat de iPhone tot nog toe niet vaak met succes gehackt is. Dat is ondermeer te danken aan het feit dat applicaties op dezelfde telefoon maar zeer beperkt met elkaar kunnen communiceren. Hierdoor is het installeren van malafide apps die persoonlijke informatie stelen erg lastig.