Nieuws/Binnenland
1101373
Binnenland

NIEUWS

Een 16M2 naar de V.S.

Zeilers die eens op de 16M2 ofwel de vergote BM hebben gevaren, kunnen vaak niet meer zonder. Dat gold ook voor Robert Brands  die na 30 jaar een 16M2 naar de VS liet komen.

Jaarlijks zeilde Brands met elf andere vrienden uit Tilburg in Friesland op zo'n vergrote BM. Op de Port St. Lucie rivier in Florida was geen zeilboot zoals de 16 m2 te vinden. Na wat onderzoek en de nodige mailwisseling kocht Brands de geheel gerestaureerde 'Jipsie' uit Heeg.

Met hulp van watersportbedrijf Ottenhome Heeg werd de boot goed verpakt en in Rotterdam afgeleverd. Met schokabsorberende airbags werd de boot in een 40 voet container over de Atlantische Oceaan naar Miami vervoerd.

Eind mei is de Jipsie in Florida te water gelaten en de boot is momenteel 'the talk of the town' van ligplaats Loggerhead Harborage. Wekelijks wordt ermee gezeild en het lijkt alsof de boot speciaal geschikt is voor de omstandigehden van het Zuiden van de Verenigde Staten. Want de houten 16 m2 heeft door het warme weer in Florida veel minder van het klimaat te lijden dan in ons land.