Nieuws/Binnenland
1101399
Binnenland

Innovatief met lampen

Een verbetering van de lichtopbrengst tot wel 9 procent. Tot ver over de grens worden vader en zoon Van den Bogert ingeschakeld om lampen en reflectoren in tuinbouwkassen professioneel te reinigen. Ook Canada heeft Lightshine inmiddels ontdekt.

Lightshine is ontstaan in 2009 door en voor kwekers, vertelt Marcel van den Bogert, ook nog werkzaam bij een tomatentuinder. "Gemiddeld hangt er in een kas op iedere tien meter een armatuur. Dus dat zijn er nogal wat. Ze worden natuurlijk vies, waardoor ze minder lichtopbrengst geven, minder lang meegaan en dus meer energie verbruiken."

Samen met zijn zoon Jeffrey ontwikkelde hij de Lightshine, een mobiele semi-automatische carrousel. "Een unieke machine, waarmee de reflectoren een voor een kunnen worden gereinigd. Ze worden gedemonteerd en gaan via de lopende band de machine in. Door speciale zuignappen en houders past hij zich aan ieder type aan. Ze worden schoongemaakt met producten die milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar zijn. En ze voldoen ze aan alle Europese normen, waardoor we ook in het buitenland onze diensten kunnen verlenen."

Desgewenst kunnen de kwekers zelf de verlichting schoonhouden. "Met een vloeistof en speciale doeken kunnen met een veeg stof en vuil van de lampen worden verwijderd. Onderhoud is behoud! Iedere twee tot drie jaar reflectoren vervangen is eerder regel dan uitzondering. Door onze behandeling hoeft dat pas na vijf tot zes jaar."