Nieuws/Binnenland
1101400
Binnenland

Rijdend gevaarte in Friesland

Een grote transportwagen van 47 meter lang is maandag in Franeker aan een 112 kilometer lang tripje naar Bedum begonnen. Het voertuig heeft een totaal gewicht van 162 ton.

Het uitstapje van de monstertrailer waarop een machine van 26 meter ligt, heeft voor een aantal opstoppingen en overlast gezorgd. Het verkeer moest massaal stilgelegd worden. Alle obstakels die langs de route voor problemen konden zorgen zijn vooraf verwijderd.

De in Franeker gemaakte machine heeft een ook nog een diameter van 4 meter. De fabriek zag geen andere mogelijkheid dan het gevaarte via de weg te vervoeren. Nadat de zogeheten indamper met drie hijskranen op de trailer was geplaatst kon de lange reis door Friesland en Groningen beginnen.

De combinatie moest eerst richting Harlingen om daar de snelweg richting Leeuwarden op te draaien. Met name op de rotondes kostte dit veel moeite en duurde het lang. Inmiddels is de combinatie onderweg naar Hoogkerk. Daar wordt tot middernacht gewacht waarna het laatste stuk richting het Groningse Bedum gereden wordt. In dat dorpje zijn inmiddels twee bruggen verstevigd om het gewicht aan te kunnen. Het is de bedoeling dat de trailer rond 6.00 uur zal arriveren bij Friesland Campina. De indamper bevat geen chemische of andere gevaarlijke stoffen. De machine zal later gebruikt worden voor de verwerking van melk.