Nieuws/Binnenland
1101427
Binnenland

'Al van het veld tijdens vechtpartij'

Een van de verdachten die volgens meerdere getuigen grensrechter Richard Nieuwenhuizen schopte en sloeg, stond tijdens de vechtpartij niet eens op het veld. Dat zei zijn advocaat Mariëlle van Essen maandag tijdens de vijfde en laatste dag van het proces in de rechtbank van Lelystad.

De 17-jarige Soufyan B. werd door diverse getuigen aangewezen als een van de agressors en was ook een van de twee spelers die zich na afloop van de wedstrijd moest melden in de bestuurskamer van Buitenboys. Volgens Van Essen is hij echter verward met een andere speler en werd hij al voor de vechtpartij door zijn vader naar de kant gehaald.

Nieuwenhuizen werd enkele uren na de vechtpartij onwel en overleed later in het ziekenhuis. B. zou door getuigen met de fatale mishandeling zijn gelinkt, omdat hij zich gedurende de wedstrijd zeer vervelend gedroeg. „Cliënt was een irritante, agressieve speler. Dat valt niet te ontkennen.” De getuigen hadden daardoor volgens Van Essen al een bepaald beeld bij B. en zouden hem daarom hebben verward met een ander.

De advocaat onderbouwde haar stelling door erop te wijzen dat B. niet op de foto's van de mishandeling staat. Het Openbaar Ministerie denkt dat de speler van Nieuw-Sloten juist toesloeg op het moment dat niet op beeld is vastgelegd en eiste twee jaar jeugddetentie tegen hem, waarvan een half jaar voorwaardelijk.