Nieuws/Binnenland
1101458078
Binnenland

Shovelbestuurder (60) veroordeeld tot 4 weken cel: ’Hekje netjes opzijgezet’

Johan R.

Johan R.

DEN HAAG - De 60-jarige Johan R. uit Geesteren is vrijdag door de politierechter in Den Haag veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier weken, waarvan twee voorwaardelijk voor het vernielen van een hekje en de mishandeling van twee politieagenten. Dat gebeurde tijdens de demonstratie in het Haagse Zuiderpark op 11 maart.

Johan R.

Johan R.

Johan R. werd vrijgesproken van bedreiging van de politie. Het vonnis betekent dat Johan R. zijn straf erop heeft zitten. Hij benadrukte tijdens de zitting meermalen dat „de gedaagde Johan R. niet bestaat en dat hij een vrij mens is.” Dat is hij nu ook in werkelijkheid.

Het was de tweede keer dat Johan R. tegenover politierechter Martin Ruiter stond. Vorige week wraakte hij de rechter en gaf hij de officier van justitie niet eens de gelegenheid om te zeggen waarvan hij werd verdacht.

Het wrakingsverzoek werd enkele dagen later afgewezen. Dit keer was Johan R. wel bereid om antwoord te geven op vragen. Dat hij een hekje zou hebben vernield is onzin, vond hij. „Ik heb het eruit getild en netjes opzijgezet.”

Hij lachte schamper om de schadevergoeding die de gemeente Den Haag vraagt: 2769,84 euro. „Als dat is wat Den Haag moet betalen om schade te herstellen, dan wordt de gemeente opgelicht”, vond hij. Hij zou de klus zelf in twee uurtjes klaren. „Maximaal 250 euro.”

Schade

Van de rechter moet hij die schade echter wel degelijk vergoeden. Het groen in het park raakte omgeploegd omdat in het kielzog van R.’s shovel meerdere vrachtwagens volgden.

Dat hij twee leden van de aanhoudingseenheid zou hebben geslagen en bedreigd, ontkent Johan R. De politiemensen liegen alles bij elkaar, vindt hij. De agenten zelf zeggen dat Johan R. vuistslagen in het gezicht gaf.

„Die lip had hooguit Labello nodig”, vond Johan R. En ook ontkende hij te hebben gezegd: „Ik kom er wel achter wie jullie zijn en ik kom je thuis opzoeken. Ik zal je vrouw en je kinderen niks doen. Ben je homo ofzo? Lekker in je kont geneukt worden, je zal wel een vriendje hebben.”

De mishandeling vond de politierechter wel bewezen, maar bedreiging met verkrachting niet.

Niet op de tenlastelegging

Johan R. ontkwam vooral aan de veroordeling voor bedreiging omdat het OM de laatste toevoeging van Johan R. aan zijn opmerking dat hij vrouwen en kinderen niks zou doen, namelijk: „Maar jou wel”, niet op de tenlastelegging had gezet.

Ook viel de straf lager uit dan de eis van twee maanden waarvan de helft voorwaardelijk, omdat Johan R. zelf gewond raakte bij zijn aanhouding. Ook al heeft hij dat aan zichzelf te wijten, aldus rechter Ruiter.