Nieuws
1101464
Nieuws

Belgen vrezen toestroom Nederlandse oldtimers

Nu de belastingplannen van staatssecretaris Weekers per 1 januari 2014 definitief door lijken te gaan, vrezen andere landen een toestroom van Nederlandse oldtimers.

KIJK OP ONZE FACEBOOKPAGINA WELKE OLDTIMERS HET MEESTE VOORKOMEN

Angst

De secretaris van de Fehac (de overkoepelende organisatie voor het in stand houden van het Nederlandse mobiele erfgoed), Willem Posthumus Meyjes, geeft aan dat de Belgische zusterorganisatie vreest voor een toestroom van Nederlandse oldtimers. "Ze zijn bang voor al de oldtimers die hier worden weggedaan omdat ze financieel niet meer aantrekkelijk zijn. Ze zien al die oude Mercedes-Benz diesels al komen." In België betaal je voor een oldtimer (25+ jaar) namelijk maar ongeveer een tiende van de normale wegenbelasting.

Export

Gisteren schreven we al dat uit cijfers van het VWE blijkt dat 70% van de oldtimers in ons land getroffen wordt door de nieuwe belastingmaatregel. Nu blijkt dat de situatie rond de wegenbelasting ervoor zorgt dat steeds meer oldtimers ons land verlaten. In de laatste twee kwartalen werden er bij elkaar meer dan vierduizend auto's van 25+ jaar geëxporteerd. Dit terwijl er in heel 2010 bijvoorbeeld slechts 3.081 oldtimers ons land verlieten.

Duitsland

"Mercedessen die 30 jaar en ouder zijn zien we ook weer teruggaan naar Duitsland", zegt Posthumus Meyjes. "Die auto's werden eerst massaal weggedaan in dat land omdat ze niet langer de mileuzones in mochten. Boven de dertig jaar mogen ze dat weer wel, dus worden ze weer teruggehaald." Ongeveer een kwart van de auto's waarover belasting moet worden betaald is een Mercedes. De Mercedes 190 is de meest voorkomende oldtimer in ons land, met 10.788 stuks. Daarvan hebben 7.287 een dieselmotor, waarover dus volledige wegenbelasting betaald zal moeten gaan worden in 2014.