Nieuws/Binnenland
1101475
Binnenland

Kernwapens blijven 'populair'

Een wereld zonder kernwapens is nog lang niet in zicht volgens het Stockholm Instituut voor Internationaal Vredesonderzoek (Sipri). Het instituut heeft maandag zijn jaarrapport gepubliceerd en concludeert dat vorig jaar veel kernmachten niet bezig waren hun arsenaal af te bouwen, maar juist te moderniseren.

Wel is waar dat van de vijf officiële kernmachten, China, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland en de VS, alleen de Volksrepubliek China zijn arsenaal heeft uitgebreid. Samen met India, Israël en Pakistan hebben de vijf legale kernwapenbezitters 4400 kernwapens voor onmiddellijk gebruik klaar staan.

In totaal waren er begin dit jaar volgens het Sipri nog 17.265 nucleaire wapens, 1735 minder dan aan het begin van 2012.

Sipri heeft zich ook over andere onderwerpen gebogen. Zo is het aantal soldaten op een VN-vredesmissie vorig jaar met 10 procent gedaald. Dat komt met name door het terugtrekken van troepen uit Afghanistan, schrijft het instituut.

Wat betreft het terugdringen van clustermunitie, was 2012 een „teleurstellend” jaar. Grote producenten van clusterbommen, zoals Brazilië, China, Israël, Rusland en de Verenigde Staten, hebben het internationale verdrag over clustermunitie nog niet getekend. Dat verdrag verbiedt gebruik, productie, vervoer en opslag van die munitie. Nederland tekende in 2008.

Sipri hekelt het gebrek aan internationaal ingrijpen in Syrië, waar een burgeroorlog woedt. „De Verenigde Naties lijken verlamd”, staat in het rapport.