Nieuws/Binnenland
1101500
Binnenland

Méér met minder

Steeds meer mensen gaan gebukt onder al het slechte nieuws. Onder de niet-aflatende stroom van negatieve mediaberichten, over aandelen die in de afgrond vallen, over het falen van bestuurders, fraude en omvallende banken, over tegenslag en crisis op alle gebied.

In deze crisistijden op de financiële markten zoeken we naar voorbeelden uit het verleden die ons kunnen helpen uit de neerwaartse spiraal te komen. Het kan dan ook niet uitblijven dat iemand weer de vergelijking maakt met de tulpengekte van de 17e eeuw.

Ik was vorige week dan ook blij verrast met de uitspraak van Hans de Geus, beurscommentator televisieprogramma RTL Z: „De financiële crisis zal uiteindelijk met één streep van de pen worden opgelost door geldschulden af te boeken. Maar de échte schuld, die van een onleefbare wereld voor onze kleinkinderen, is onuitwisbaar”.

Hij deed deze uitspraak tijdens de presentatie van het nieuwe boek van Marianne Thieme met de veelzeggende titel: Méér . Thieme heeft 15 wetenschappers bereid gevonden hun licht te laten schijnen over de doodlopende weg van ongebreidelde economische groei en ze gevraagd alternatieven te formuleren. Ze laten ons in dit boek meer dan ooit zien dat we toe zijn aan radicale veranderingen.

Door mijn internationale ervaring als ondernemer weet ik dat de oplossingen voor alle uitdagingen waarvoor wij als mensheid staan binnen handbereik zijn. Ik ben ervan overtuigd dat het ’paradijs op aarde’ mogelijk is. Het boek zal mensen inspireren om onderdeel te zijn van een noodzakelijke duurzame revolutie waarin niet groei, maar vernieuwing de leidraad zal zijn.