Nieuws/Binnenland
1101510
Binnenland

Webshop met Mongools vilt

Een reis naar Mongolië staat bovenaan het verlanglijstje van Annelies Hendriks. Daar komen de handgemaakte vilten producten vandaan die ze verkoopt in haar webshop esgii. „Sloffen, kussens, toilettassen, kraamcadeautjes; alles is even professioneel gemaakt.” En dat wil de van huis uit docente textiel vormgeving zelf wel eens zien.

Elk item is vervaardigd met zorg voor mens, dier en milieu. „ Esgii is het Mongoolse woord voor vilt, dat wordt gemaakt van schapenwol. En dat is er in overvloed, want nergens ter wereld leven meer schapen dan daar. Zo worden de gers, de traditionele ronde tenten, al eeuwenlang geïsoleerd met vilt.”

De schapen worden op een diervriendelijke manier geschoren. Dan wordt de wol gewassen en gekamd en vervolgens worden twee lagen haaks op elkaar gelegd en met heet sopwater bevochtigd. Door wrijving zullen de vezels draaien en in elkaar haken, een langdurig proces. Webshop esgii importeert alleen viltproducten op basis van fair trade. „De makers krijgen een eerlijke prijs om hun gezin te onderhouden. Een derde van de Mongoolse bevolking leeft onder de armoedegrens. Deze handarbeid geeft ze een kans op een betere toekomst.”

Vilt is een prachtig product, vindt de Leidse vormgeefster. „Naast stoffen als zijde en katoen heb ik hier zelf ook veel mee gewerkt. Het superzachte vilt ademt en heeft daardoor een vochtregulerende werking. Het isoleert goed, waardoor het een goede bescherming biedt tegen kou, maar ook tegen warmte.” De handgemaakte sloffen met geruwde suède zool doen het dan ook het hele jaar goed. „Gegarandeerd nooit meer zweetvoeten!”