Nieuws
1101523
Nieuws

CNV: Mantelzorgers staan in de kou

Werkgevers doen veel te weinig voor werknemers die hun baan combineren met langdurige zorg voor zieke ouders, partner of kind. 80 procent van deze mantelzorgers raakt in de knel tussen werk en zorg

Dat blijkt uit een rapport van CNV Dienstenbond. Directie en collega's tonen uit zichzelf weinig interesse en inlevingsvermogen. 90 procent van de werkgevers heeft geen beleid voor mantelzorgers. Bovendien maakt de bezetting en de aard van de functie het bespreken van maatwerk lastig.

De vakbond wil zo snel mogelijk actie voor de 1,5 miljoen mensen in Nederland die voor een naaste zorgen. Zij krijgen het gezien de bezuinigingen in de zorg nog lastiger en door de vergrijzing stijgt het aantal mantelzorgers in rap tempo.

Uit het onderzoek blijkt ook dat bijna de helft van de mantelzorgers niet weet dat hij recht heeft op extra vrije dagen via een wettelijke verlofregeling.

Een groep notarissen en advocaten heeft maandag een meldpunt voor mantelzorgers geopend. Volgens hen zijn mantelzorgers niet goed geïnformeerd over de mogelijkheid om fiscaal gunstig te erven van hun ouder. Bovendien is de wetgeving gebrekkig en bevat deze onduidelijkheden, zeggen de oprichters van het meldpunt. Het meldpunt is bedoeld om de problemen waar mantelzorgers tegenaan lopen in kaart te brengen.

Eenzaamheid onder mantelzorgers

Mensen die zorg voor familieleden of buren op zich nemen hebben het niet alleen lastig op hun werkplek. Ze verliezen ook het vriendschappelijk contact met degene waarvoor ze zorgen en andere vrienden, blijkt uit een peiling van Mezzo, de landelijke vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg. 44 procent van de 600 ondervraagde mantelzorgers lijdt aan eenzaamheid, terwijl dit aantal landelijk maar op 10 procent ligt.