Nieuws
1101524
Nieuws

Zijn cadeaucards Free Record Shop waardeloos na faillissement?

Veel Nederlanders hebben er nog wel een paar thuis in een la liggen: cadeaubonnen van de Free Record Shop. Nu deze winkelketen dinsdag failliet verklaard werd, vragen veel lezers zich af of deze bonnen en cadeaucards waardeloos zijn geworden.

Jaarlijks verdwijnt miljoenen euro's aan cadeaubonnen (of moderner: cadeaucards) in een keukenla.. Dit zijn onder meer VVV-bonnen, boekenbonnen of bioscoopbonnen, maar ook cadeaubonnen van de Free Record Shop zijn in veel huishoudens te vinden. Gisteren bleek zelfs dat personeel van Free Record Shop tot vlak voor het faillissement werd opgeroepen zoveel mogelijk cadeaucards te verkopen. Zijn deze na het faillissement waardeloos geworden of kunt u er nog ergens films of muziek van kopen?

 

Niet bruikbaar in webshop

Veel vestigingen van Free Record Shop zijn ook enkele dagen na het faillissement nog open. Hier zijn bonnen en cadeaucards echter niet meer te gebruiken. De webshop (die eigendom is van ECI Holding) accepteert cadeaucards niet meer, al staat die wel buiten het faillissement.

 

Niet bruikbaar bij Albert Heijn

Uit de algemene voorwaarden van de cadeaucards leek tot 30 mei dat de cadeaucards van Free Record Shop ook bij vestigingen van Albert Heijn te verzilveren zouden zijn, maar een woordvoerder van de supermarktketen stelt dat dit een fout is in de voorwaarden. Een Free Record Shop tegoed is dus niet bruikbaar in de supermarkten.

 

Wel bruikbaar in België

Consumenten die in het zuiden van Nederland wonen hebben nog een oplossing over de grens. De Belgische Free Record Shops worden namelijk niet geraakt door het faillissement. Deze vestigingen zijn eigendom van investeringsmaatschappij Procures. Navraag bij Belgische vestigingen leert dat cadeaubonnen/cadeaucards uit Nederland daar wel geaccepteerd worden.

 

Zonder doorstart waardeloos in Nederland

Nu Free Record Shop Nederland failliet is verklaard, wordt gekeken of een doorstart mogelijk is. Het zou kunnen dat bij een doorstart de bonnen of cadeaucards weer geaccepteerd worden, maar de partij die een doorstart mogelijk maakt kan ook kiezen om dit niet te doen.

Als het niet tot een doorstart komt, zijn tegoeden die u hebt van de Free Record Shop alleen in België nog van waarde. Dat is haast nog een gelukje. Onlangs ging Cadeaubox Nederland, uitgever van cadeaubonnen failliet. Bonnen van deze organisatie voor hotels of etentjes werden niet meer geaccepteerd.

 

De Nationale Entertainment Card, opvolger van de Nationale cd-bon, hoort niet specifiek bij Free Record Shop en is wel bij andere multimediawinkels te gebruiken.