Nieuws/Binnenland
1101546
Binnenland

Facelift voor spookhelden

Preview: Call of Duty: Ghosts

Tien jaar geleden kwam de eerste Call of Duty-game uit. Inmiddels zijn we zeventien (!) games verder en staan we aan de vooravond van een nieuwe generatie spelcomputers. Uitstekend moment voor de makers om van het nieuwe Call of Duty: Ghosts echt een nieuwe ervaring te maken, toch?

Op het eerste gezicht zou je echter niet zeggen dat dit is gebeurd. Ghosts speelt zich af in de nabije toekomst, waar de Verenigde Staten niet meer de militaire supermacht zijn die ze op dit moment zijn. Het Amerikaanse leger vertrouwt op Ghosts, elitesoldaten die in kleine teams achter vijandelijke linies opereren. Uiteraard kruipt de speler in de huid van één van deze 'spoken'.

Tot zover klinkt het vertrouwd. Toch heeft ontwikkelaar Infinity Ward enkele stappen voorwaarts gedaan. Omdat Ghosts ook uitkomt voor de nieuwe spelcomputers van Microsoft en Sony, is het tijd voor een flinke facelift. De engine maakt gebruik van een speciale techniek die het aantal polygonen - virtuele bouwstenen waaruit de spelwereld is opgebouwd - doet toenemen hoe dichter je bij een object bent. De techniek moet ervoor zorgen dat de game er niet alleen geweldig mooi uitziet, maar ook vloeiend draait.

Maar ook op het vlak van gameplay wordt het één en ander aangepast. Het belangrijkste is de toevoeging van een hond aan jouw team van Ghosts. Als we de makers mogen geloven, zal dit een grote impact hebben op hoe de game speelt. De hond zal je helpen tijdens de missies, door bijvoorbeeld mijnen op te sporen of vijanden aan stukken te scheuren. Maar ook zul je ervoor moeten zorgen dat het arme beest niet aan loodvergiftiging overlijdt!

En dan is er uiteraard nog de multiplayer. Ook hier zullen we grote veranderingen zien. Zo zijn de levels dynamisch en kan alles zomaar veranderen. Denk hierbij aan een aardbeving waardoor een flatgebouw instort en het level dat er ineens volslagen anders uitziet.

In mijn recensie van Call of Duty: Black Ops 2 eind vorig jaar slaakte ik al een zucht van opluchting toen bleek dat er wel degelijk wat nieuws wordt gedaan met de inmiddels overbekende Call of Duty-formule. Ghosts lijkt deze trend voort te zetten. Vlak voor de feestdagen gaan we het zien, als hij in de winkels ligt.