Nieuws/Binnenland
1101547
Binnenland

65 meldingen geweld bij alarmlijn KNVB

Het noodnummer dat de voetbalbond KNVB op 20 maart instelde naar aanleiding van de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen, is al 65 keer gebeld door clubs die te maken kregen met buitensporig geweld op het voetbalveld.

Volgens woordvoerder Hans van Kastel bewijst het aantal telefoontjes dat het noodnummer in een behoefte voorziet. „Clubs kunnen direct, 24 uur per dag advies krijgen wat te doen in dergelijke gevallen.” De KNVB stelde tegelijkertijd een meldpunt wanordelijkheden in. Dat is bestemd voor minder ernstige zaken, zoals klachten over de accommodatie. Daar kwamen 239 meldingen binnen.

De twee maatregelen maken deel uit van het actieplan Sportiviteit en respect. In het kader daarvan verspreidde de KNVB ook informatiepakketten waarin handvaten worden gegeven over het omgaan met problemen op het veld.

De KNVB volgt de strafzaak in Lelystad wel, maar heeft geen plannen voor het treffen van eigen maatregelen tegen de acht verdachten. ,,Wij zijn geen partij in het proces. De club heeft het team al uit de competitie gehaald.” Een veldverbod of een verbod op voetballen indien de verdachten worden veroordeeld ligt niet voor de hand, zegt Van Kastel. ,,Wij zijn geen eigen rechter, en als mensen hun straf hebben uitgezeten moeten ze ook een tweede kans krijgen.”

Komend seizoen gaan nog twee KNVB-maatregelen in die tot doel hebben om excessen tegen te gaan. Spelers van de B-jeugd moeten een spelregelbewijs halen om zich er meer van bewust te worden hoe je met elkaar om hoort te gaan. De tweede maatregel is een tijdstraf: iedere speler die over de schreef gaat moet 10 minuten het veld uit. Van Kastel: ,,Dat voelen ze directer dan een gele kaart en het is meteen een soort afkoelingsperiode.”

Komende zomer komt de KNVB met de nieuwste cijfers over excessen in het afgelopen half jaar. In oktober 2012 waren dat er 211, een daling van 18 procent. Van Kastel kan niet zeggen of er nu al een daling of stijging te constateren valt.