Nieuws/Binnenland
1101560
Binnenland

Vrijwel altijd arts aan boord van vliegtuig

Verassend vaak is er een dokter aan boord van een vliegtuig, waardoor de onwel geworden passagiers de vlucht vrijwel altijd overleven.

Uit onderzoek blijkt verder dat ongeveer 44.000 van de 1,75 miljard passagiers wereldwijd krijgen op een commerciële vlucht een medisch probleem. In de meeste gevallen is het niet nodig dat het vliegtuig moet landen zodat de passagier verzorgd kan worden.

Onderzoek

New England Journal of Medicine schrijft dat:

- de kans dat er zich een medisch noodgeval zich voordoet maar 1 op de 604 vluchten is, of 16 op 1 miljoen passagiers

- er maar in zeven procent van de gevallen dat er een medisch probleem is het vliegtuig ook daadwerkelijk een noodlanding moet maken

- in 48 procent van de gevallen er doktoren aanwezig zijn die helpen, verpleegkundigen of andere ziekenverzorgers helpen in 28 procent van de gevallen en één derde van de keren dat er geholpen moet worden staat de bemanning er alleen voor

- de meest voorkomende problemen zijn: duizeligheid of flauwvallen (37 procent van de gevallen), moeite hebben met ademhalen (12 procent) en misselijkheid of overgeven (10 procent)

- slecht negen procent van de gevallen wordt opgenomen in een ziekenhuis vanwege een beroerte, ademhalingsproblemen of een hartproblemen

- uit de 12.000 gevallen die zijn geëvalueerd tijdens dit onderzoek is er in 137 van de gevallen een defibrillator gebruikt (in sommige gevallen wordt dit alleen gebruikt om de onregelmatige hartslag te analyseren en er wordt niet altijd een shock gegeven)

- in de gevallen die zijn geanalyseerd voor dit onderzoek zijn er 'slechts' 36 passagiers overleden, dertig daarvan tijdens de vlucht en de anderen na de landing

- zwangerschapskwalen waren bijna nooit het probleem, vliegen is in principe veilig tot de 36e week van de zwangerschap

Al met al blijkt uit het onderzoek dat de kans dat je iets overkomt in de lucht klein is en dat er veelal mensen aanwezig zijn die kunnen helpen. Geeft toch weer een fijn gevoel of niet?

Heb jij wel eens zoiets in het vliegtuig meegemaakt waarbij iemand geholpen moest worden? Of misschien werd je zelf onwel? Deel je verhaal en laat een reactie achter hieronder.