Nieuws/Binnenland
1101587
Binnenland

Hoogleraren verbijsterd over eindexamen Nederlands

Hoogleraren Nederlands van alle universiteiten hebben zich in een brief aan de Tweede Kamer beklaagd over het eindexamen Nederlands.

Het eindexamen Nederlands moet volgens hen ingrijpend worden herzien. Het huidige examen is op alle niveaus ,,niet zinvol'', schrijven de bezorgde docenten maandag aan Tweede Kamerleden.

Volgens de hoogleraren zijn bij meerkeuzevragen in het examen vaak meerdere antwoorden juist. Spel- en schrijffouten worden in de antwoorden op open vragen niet meegeteld. Analyses die de scholieren moeten maken, zijn ,,niet gebaseerd op enige wetenschappelijke theorie''.

De leerlingen worden volgens de leraren dan ook niet getoetst op lees- en argumentatievaardigheden, wat wel de bedoeling is. ,,We hebben grote twijfels of de opleiding tot het huidige eindexamen iets bijdraagt aan de daadwerkelijke kennis van taal of de taalvaardigheid van de leerlingen.''

Dit jaar werd ook veel geklaagd over het examen Nederlands. Vooral vwo'ers trokken aan de bel: bijna de helft van deze scholieren deed een melding over dit examen. Het College voor Examens besloot de puntentelling van de test niet aan te passen