Nieuws/Buitenland
1101839421
Buitenland

Californië: ’Laad je auto niet op tijdens piekuren wegens hittegolf’

Californiërs met een elektrische auto hebben een opvallend verzoek gekregen: hen wordt gevraagd de wagen niet meer op te laden tijdens de piekuren, om zo het stroomnetwerk te ontzien tijdens de hittegolf - waar woensdag een noodtoestand voor werd uitgeroepen.

Het verzoek komt daags na de aankondiging dat men hoopt in 2035 de verkoop van niet-elektrische auto’s te hebben verbannen, schrijft NY Post. De Republikein Steve Scalise heeft het verzoek direct bestempeld tot ’grap’.

California Independent System Operator, die het stroomnetwerk van de staat beheert, waarschuwde de afgelopen week meermaals voor de gevolgen van de ’extreme hitte’. Bewoners is gevraagd om het stroomverbruik te verminderen door het gebruik van ’grote apparaten en het opladen van elektrische voertuigen’tot een minimum te beperken tijdens de piekuren van 16.00 uur tot 21.00 uur. De hitte zorgt voor een enorme belasting van het elektriciteitsnet. Door de noodtoestand uit te roepen krijgen elektriciteitsproducenten meer ruimte om stroom op te wekken.

43 graden celcius

Gouverneur Gavin Newsom van Californië heeft woensdag de noodtoestand uitgeroepen wegens de hitte die de Amerikaanse staat dezer dagen teistert. Naar verwachting zullen de komende week temperaturen worden gemeten van meer dan 43 graden en zullen hitterecords sneuvelen.

Niet iedereen is echter van plan om het energieverbruik te verminderen. Scalise zei, behalve het verzoek een ’grap’ te vinden’: „Dit komt uit dezelfde staat die iedereen wil dwingen elektrische auto’s te kopen vanaf 2035. Dit is hoe Democratische controle eruit ziet - en ze willen het landelijk.”

"Dit is de realiteit van achterlijk, Democratisch leiderschap"

Ook Republikein Austin Scott wist de spot te drijven met de vraag: „Dit is de realiteit van achterlijk, Democratisch leiderschap. Hun ’groene energie’-infrastructuur kan hun dure elektrische voertuigen niet eens ondersteunen.”

Vince Fong, eveneens een Californische Republikein schreef op Twitter: „Californië verkeert in een energiecrisis en worstelt om de lichten aan te houden.” Volgens Fong wordt die crisis ’verergerd door een poging van de gouverneur om de productie van essentiële olie en gas stop te zetten, net wanneer die het hardst nodig is’.

Uitstoot halveren

Met de wet om vanaf 2035 louter elektrische wagens te verkopen, hoopt Californië de uitstoot van voertuigen in 2040 te hebben gehalveerd.

Gouverneur Gavin Newsom kondigde woensdag de noodtoestand aan in Californië vanwege de extreme hitte.

Gouverneur Gavin Newsom kondigde woensdag de noodtoestand aan in Californië vanwege de extreme hitte.

Tot nu toe rijden een miljoen mensen in Californië met een elektrische auto rond. Wanneer de gehele staat zou overstappen naar elektrisch rijden, zou dat minimaal 15 keer meer laadstations vereisen, met alle gevolgen van dien.

Donderdag werd het ook weer extreem warm in Californië, wat de vrees van de stroomnetbeheerder voedde. Overbelasting van het energienet kan leiden tot stroomstoringen en stroomuitval.