Nieuws/Buitenland
11028
Buitenland

Obama condoleert familie Castro

Barack Obama met Raul Castro.

Barack Obama met Raul Castro.

WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama heeft zaterdag de familie van Fidel Castro gecondoleerd wegens diens overlijden. Hij voegde eraan toe dat de geschiedenis zal leren wat de invloed van Castro is geweest op Cuba en de wereld.

Barack Obama met Raul Castro.

Barack Obama met Raul Castro.

„Juist nu Fidel Castro is heengegaan, steken wij een vriendschappelijke hand uit naar het Cubaanse volk”, zei Obama. „In de geschiedenisboeken zal de enorme impact van deze unieke persoonlijkheid op de bevolking en de omringende wereld worden vastgelegd en beoordeeld.” Obama benadrukte dat hij tijdens zijn presidentschap heeft geprobeerd „het verleden achter ons te laten” en te werken aan een toekomst op basis van gemeenschappelijke zaken.

Zijn opvolger Donald Trump, die op 20 januari aantreedt, verklaarde dat hij „er alles aan zal doen” de Cubanen te helpen. „Hoewel de tragedies, doden en verdriet waarvoor Fidel Castro verantwoordelijk is, niet kunnen worden uitgegumd, zal onze regering alles in het werk stellen ervoor te zorgen dat het Cubaanse volk eindelijk aan de reis naar voorspoed en vrijheid kan beginnen.”

Trump vindt dat de „bewonderenswaardige” Cubanen dat verdienen. „Hoewel Cuba een totalitair eiland blijft, heb ik goede hoop dat deze dag een ommekeer betekent na de verschrikkingen die de bevolking zo lang te verduren heeft gekregen.”

Tijdens zijn verkiezingscampagne riep Trump nog uit dat hij alle maatregelen die Obama nam om de betrekkingen met Cuba te verbeteren, terug zou draaien totdat de democratie er is ingevoerd, de politieke gevangen zijn vrijgelaten en godsdienstvrijheid is verzekerd.