Nieuws/Wat U Zegt

Aan tradities moet je niet sleutelen

GinoPress B.V.

Ik woon al meer dan 50 jaar in Nederland en kom oorspronkelijk uit Bari, de stad die volgens de sage de resten herbergt van Sint Nicolaas. Overleveringen of volksverhalen zijn zeker debet aan het geloof dat de goedheiligman uit Spanje afkomstig zou zijn.

GinoPress B.V.

Als vader van kinderen heb ik iets wat in mijn ogen onzin was, geaccepteerd, simpelweg omdat ik zag hoeveel blijdschap het hele gedoe bij mijn kinderen teweeg bracht. Ik heb me dus ook nooit geërgerd aan het bekende liedje van een stoomboot die uit Spanje komt, omdat ik besef dat het beeld bij kinderen al meer dan een eeuw blijdschap en verwachtingen losweekt.

Wel erger ik mij nu aan de plannen van Amsterdamse lieden, die waarschijnlijk wel over een doctoraal beschikken maar niet de intelligentie hebben om zich eerst te verdiepen én in de geschiedenis maar vooral in de wensen van de kinderen zelf.

De discussie over zwarte pieten is door volwassenen over de rug van kinderen gespeeld. Jaar in jaar uit proberen mensen die op aandacht uit zijn om aan tradities te sleutelen, maar tradities zijn geen muur waarover je van tijd tot tijd een nieuwe behang mag plakken. Het is een kinderfeest en laat het een kinderfeest blijven.

Vito Erriquez