Nieuws
1103290
Nieuws

Wat is een mooie bestemming voor uw vakantiegeld?

Een reis naar de zon, een nieuwe televisie of een versteviging van uw spaartegoed. Deze maand krijgen ongeveer zes miljoen Nederlanders vakantiegeld uitbetaald. Dit welkome extraatje bedraagt bijna een maandsalaris. Wat ermee te doen? OverGeld geeft vijf opties.

1. Rente ontvangen Normaal gesproken proberen banken in mei en juni consumenten te lokken om spaargeld bij ze te storten. Maar dit jaar zijn spaarrentes erg laag (tot ruim onder de inflatie van 2,6 procent en nauwelijks boven de 1,2 procent verschuldigde vermogensbelasting) en worden er nauwelijks aansprekende acties georganiseerd. Zo krijgt u een volleybal als u 750 euro bij Regiobank stort en een bioscoopkaartje door 500 euro bij ING te parkeren. Sparen is bij een bedrag van zo'n 2000 euro geen vetpot. Bij een gewone spaarrekening met de hoogste rente (2,05 procent) verdient u in één jaar slechts 41 euro. Een jaar vastzetten levert bij de bank met de hoogste rente (2,30 procent) slechts 46 euro op en bij vijf jaar vastzetten krijgt u maximaal 66 euro euro per jaar aan rente.

2. Schuldenvrij raken Nu de rente op spaargeld zo laag is, levert u door inflatie en belasting in feite geld in door te sparen. Echt geld verdienen kan door schulden af te lossen. Als u een rentepercentage van 4,5 procent op een hypotheek van 250.000 euro betaalt en u 2 procent rente op spaargeld kunt krijgen, kan het tientallen euro's per jaar opleveren als u vakantiegeld gebruikt om af te lossen. Hier staat een rekenmodel waarmee u kunt zien of het meer loont om uw hypotheek af te lossen dan uw geld op een spaarrekening te zetten. Hierbij is ook rekening gehouden met de hypotheekrenteaftrek. Roodstand teniet doen of aflossingen op een persoonlijke lening leveren een nog groter voordeel op, omdat rentepercentages daar de 5 procent overstijgen en rente op deze leningen niet aftrekbaar is.

3. Pensioen opbouwen Op uw oude dag als pensionado door het leven gaan, kan een stuk makkelijker door vakantiegeld voor pensioenopbouw te gebruiken. Veel mensen hebben een pensioengat, waardoor ze premies die ze naast hun inkomen in pensioenopbouw steken belastingvrij kunnen sparen via bankspaarrekeningen, extra stortingen bij het pensioenfonds of lijfrenteproducten. Tot een bepaald bedrag zijn deze premies ook aftrekbaar bij uw belastingaangifte. Op de website van de Belastingdienst is te berekenen hoe hoog dit bedrag bij u is.

4. Grote uitgaven in één keer betalen Premier Rutte motiveerde onlangs consumenten juist nu grote aankopen te doen om 'het CPB te verslaan'. Of u dat laatste wilt bereiken is de vraag, maar doordat u vakantiegeld krijgt, hebt u wellicht wel een bedrag bij elkaar om een televisie aan te schaffen of de badkamer op te knappen. Zou u anders op afbetaling kopen en dus rentepercentages tot wel 15 procent op uw aankoopbedrag kwijt zijn, nu kunt u dankzij vakantiegeld in één keer betalen en deze dure constructies vermijden.

5. Toch op reis Het idee achter vakantiegeld is dat u het kunt gebruiken voor welverdiende rust in een zonnig oord. In een recent onderzoek van TNS NIPO gaf 45 procent van de ondervraagden aan dat hun vakantie niet geheel kunnen betalen metvakantiegeld. Hoe u voordelig een vakantie boekt, is te vinden op onze speciale site over Vakantie & Geld.