Nieuws
1103312
Nieuws

Guus Meeuwis geridderd

Zanger, componist en verspreider van het Nederlandstalige lied Guus Meeuwis is vanmiddag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De totaal overrompelde Brabander ontving zijn lintje uit handen van Burgemeester Peter Noordanus op het gemeentehuis van zijn woonplaats Tilburg.

Met een smoes was Meeuwis vanmiddag naar het Tilburgse stadhuis gekocht. Zelfs het jasje dat men behoort te dragen wanneer geridderd ontbrak nog toen hij zijn supriseparty binnenwandelde.

Familie, vrienden, collega’s en bekenden hadden echter alles geregeld voor de verrassing.

,,We staan hier op de bovenste verdieping van het stadhuis”, verwelkomde Burgemeester Noordanus zijn eregast, ,,de stad waar het allemaal begon ligt aan je voeten.” De burgervader roemde het positieve levensgevoel dat Meeuwis in zijn muziek stopt, zijn grote sociale hart en de pure Brabant-promotie waar de zanger voor zorgt.

Meeuwis zelf was behoorlijk onder de indruk van de eer die hem ten deel viel. ,,Ik ben sprakeloos, het nadeel van dit soort verrassingen is dat je een bedankje graag had voorbereid”, stamelde hij. ,,Ik vind het één van de eervolste onderscheidingen die je kunt krijgen. Je doet het niet voor de erkenning, maar als je het krijgt is het toch mooi. Zonder jullie gaat het niet”, bedankte hij zijn gasten.

Guus verdient de Koninklijke onderscheiding uiteraard voor de vele successen die hij muzikaal boekte. Vanaf 1995 eerst met samen zijn band Vagant.

Solo volgden daarna nog vele, vele hits, waaronder Brabant, het onofficiële volkslied van Noord-Brabant, de provincie waarvan hij ereburger is.

Sinds 2006 geeft hij jaarlijks Groots met een zachte G-concerten in het Philips Stadion in Eindhoven. Voor zijn muziek ontving hij eerder al een Gouden Harp, twee Edisons, diverse 3FM Awards.

Cultuur

Gesteld kan worden dat hij een belangrijk onderdeel vormt van de Nederlandse cultuur in het algemeen en van de Brabantse in het bijzonder, schrijft de gemeente Tilburg verder in haar persbericht. Z

ijn activiteiten als artiest, zijn uitstraling en de betekenis van zijn activiteiten is hij van bijzondere waarde voor de samenleving.

Minder bekend over de Brabander is dat hij naast zijn muziek, zijn tv-werkzaamheden waaronder teamcaptain bij Ik Hou Van Holland ook al sinds 1999 inzet voor diverse charitatieve instellingen.

Zo is hij als Vriend van de Vrijheid betrokken bij het Nationaal Comité 4 en mei 5. Hiervoor zet hij zich belangeloos in voor educatieve projecten, de fakkelcampagne, het 5 mei concert en de Bevrijdingsfestivals.