Nieuws/Binnenland
1103497
Binnenland

'Meer aandacht Turken voor antisemitisme'

De Turkse gemeenschap in Nederland moet meer aandacht hebben voor antisemitisme onder Turkse jongeren in steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Dat zei het Inspraakorgaan Turken in Nederland (IOT) vrijdag na eigen onderzoek. Aanleiding hiervoor waren de antisemitische uitspraken van Turkse jongeren in een uitzending van het NTR- programma Onbevoegd Gezag uit maart.

Uit signalen van de eigen achterban van het IOT blijkt dat vooral laagopgeleide jongeren geen verschil zien tussen antisemitische uitspraken en kritiek op de staat Israël. Het inspraakorgaan deelde de bevindingen vrijdag met minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken).

Volgens de instelling is er geen reden tot paniek, maar doen sommige jongeren wel „grensoverschrijdende” uitspraken over Joden. Dit ligt volgens de organisatie deels aan de cultuur op straat, waar antisemitisme heerst. Tegelijkertijd weten de jongeren niet goed hoe ze moeten omgaan met informatie die ze thuis en op school krijgen.

„Via school krijgen ze informatie over hoe Joden slachtoffers waren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast zien ze hoe op de Turkse televisie harde kritiek wordt geuit op de rol van Israël in het conflict met de Palestijnen. De Nederlandse media kiezen voor hun gevoel juist de kant van Israël. Dat vinden ze oneerlijk”, zei een woordvoerder.

Het IOT wilt dat leden van Turkse organisaties en moskeeën de jongeren aanspreken op hun gedrag. „Sociale controle kan in dit geval juist iets goeds betekenen”.