1104338
Binnenland

Rechtszaak over dood grensrechter

Er zijn geen aanwijzingen dat de halsslagader van grensrechter Richard Nieuwenhuizen al defecten vertoonde voordat hij op 2 december op het veld van zijn voetbalclub Buitenboys in Almere door een groep jeugdspelers van Nieuw Sloten werd mishandeld.

Dat zei deskundige Bela Kubat van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) woensdag voor de rechtbank in Lelystad. Kubat is een van de vier deskundigen die zich over de doodsoorzaak in de zaak-Nieuwenhuizen hebben gebogen.

Volgens het NFI is het op Nieuwenhuizen toegepaste geweld de rechtstreekse aanleiding voor zijn dood. De grensrechter werd op 2 december geschopt en geslagen. Hij overleed een dag later.

De rechtbank hoort de vier deskundigen tegelijkertijd. Het NFI krijgt bijval van de Belgische patholoog Emile Beuls. Zijn Britse collega Christopher Milroy, ingeschakeld door advocaat Gerard Spong, heeft een oordeel dat afwijkt. In zijn onderzoek is wel een zeldzame, genetische afwijking aan de slagader (SMA) boven water gekomen.

Milroy werkte vroeger voor Scotland Yard, tegenwoordig is hij actief in Canada. Het genetische onderzoek dat hij heeft gedaan, is in Nederland niet toegestaan.

De slagader in de nek van Nieuwenhuizen (41) bleek, bij de sectie op zijn lichaam, gescheurd. Volgens sommige juristen is de discussie over een eventuele zwakke plek in de slagader overbodig en onzinnig. De heersende opvatting in de rechtspraak is dat zo'n afwijking niet uitmaakt. Het gaat om de vraag of iemand ook zou zijn overleden als het geweld niet was toegepast. De fysieke afwijking is niet doorslaggevend voor de schuldvraag.

'Foto invloed op getuigen'

Een in dagblad De Telegraaf gepubliceerde foto heeft de herinnering van getuigen in de strafzaak beïnvloed. De politie heeft de foto, waarop is te zien hoe Nieuwenhuizen wordt mishandeld, aan de krant gegeven, meent advocaat Geert-Iem Roos te weten.

Daarmee heeft het Openbaar Ministerie (OM) het recht op vervolging van Roos' cliënt, Othman K. (16), verspeeld, vindt de raadsman. Roos betoogde dit woensdag voor de rechtbank in Lelystad, bij de start van het proces tegen de acht verdachten.

De rechtbank deelde de mening van de advocaat niet en verwierp zijn betoog na een korte beraadslaging. Officier van justitie Joost Zeilstra zei dat de politie noch het OM de foto heeft verspreid, laat staan aan De Telegraaf verstrekt. Volgens de rechtbank zijn daar ook geen aanwijzingen voor. Het proces tegen K. kan gewoon doorgaan.

'Seletieve verhoren'

De politie is selectief geweest in de schriftelijke weergave van verhoren van verdachten in de zaak. Volgens advocate Mariëlle van Essen ontbreken essentiële, ontlastende delen. Van Essen wil letterlijke verslagen van de ondervragingen. Ook wil zij delen van de verhoren, die op video zijn opgenomen, op de zitting bekijken.

Het Openbaar Ministerie spreekt de beweringen van de raadsvrouw tegen. De politie heeft „naar eer en geweten” opgeschreven wat er tijdens de verhoren is gezegd, luidde de reactie van officier van justitie Joost Zeilstra maandag. Volgens Zeilstra is het ondoenlijk op korte termijn letterlijk uitgewerkte verhoorverslagen op tafel te krijgen.

Van Essen verdedigt de 17-jarige Soufyan B. De rechtbank beslist later op haar verzoeken.