Nieuws/Binnenland
1104338862
Binnenland

Automobilisten negeren massaal rood kruis na ongeluk op A12

ZEVENHUIZEN - Tientallen weggebruikers hebben vrijdagochtend een rood kruis genegeerd op de A12, afrit Zevenhuizen. Dat is te zien op beelden die Rijkswaterstaat uit woede over de situatie vrijdag deelde via Twitter.

Na een verkeersincident blokkeerde Rijkswaterstaat de afrit met een auto en pionnen. Ook werd op het matrixbord boven de weg een rood kruis getoond. Op de gedeelde camerabeelden is te zien hoe tientallen auto’s en vrachtwagens dit negeren en vlak langs een weginspecteur rijden.

Rijkswaterstaat is geschrokken: „Wij roepen mensen op om het niet te doen. Het brengt hulpverleners, onze mensen en de weggebruikers echt in gevaar.” Op het negeren van een rood kruis staat 240 euro boete.

Er zijn geen boetes uitgedeeld, omdat er niemand met die bevoegdheid aanwezig was. Rijkswaterstaat deelde dit jaar al meer dan 3000 boetes uit voor deze overtreding.

Tekst loopt door onder de tweet.

Totaal asociaal weggedrag

Verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen vindt het „schokkend” dat zoveel mensen nog altijd niet snappen dat een rood kruis er niet voor niets staat. „Dit is echt weer totaal asociaal weggedrag.” Wanneer een rijstrook is afgesloten, is er volgens de bewindsvrouw „altijd wat aan de hand.”

Van Nieuwenhuizen wil samen met haar justitiecollega Ferd Grapperhaus kijken hoe het negeren van rode kruisen boven de weg beter kan worden aangepakt. „Want het loopt echt wel de spuigaten uit.” Zij wijst erop dat met enige regelmaat zogenoemde pijlwagens van Rijkswaterstaat worden aangereden. „Mensen die dit doen brengen niet alleen zichzelf, maar ook andere weggebruikers in gevaar.”