1104340
Nieuws

ABP: kans op een tweede korting aanzienlijk

Ambtenarenpensioenfonds ABP acht de kans op een tweede korting van de pensioenen, op basis van de actuele situatie, aanzienlijk. Dat heeft ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, woensdag bekendgemaakt bij de presentatie van het jaarverslag.

Begin april moesten al 66 pensioenfondsen korten. Hier vindt u welke

Toezichthouder De Nederlandsche Bank meldde vorig maand dat 37 pensioenfondsen verwachten volgend jaar nog een korting nodig te hebben om weer financieel gezond te worden.

De dekkingsgraad van het ABP,  die bepaalt of er voldoende geld is om de pensioenen te kunnen betalen, bedraagt momenteel 100 procent. Dat is een lichte verslechtering ten opzichte van de 101 procent eind maart. Eerder werd al bekend dat ABP eind 2013 een dekkingsgraad van 104,2 procent moet hebben om volgend jaar een nieuwe verlaging te voorkomen.

Bij een dekkingsgraad van 100 procent heeft een pensioenfonds net genoeg vermogen om aan de verplichtingen te voldoen.

 

Ontwikkeling dekkingsgraad ABP gunstig

„De dekkingsgraad van ABP heeft zich in de eerste maanden van dit jaar gunstig ontwikkeld. Toch zal een combinatie van een aanhoudend goed rendement en een rentestijging in de resterende maanden van het jaar nodig zijn om een tweede korting (in 2014) op de pensioenen te voorkomen”, stelt het fonds.

De pensioenreus moest in april van dit jaar de pensioenen al met 0,5 procent korten omdat de financiële positie van het fonds onvoldoende was hersteld.

ABP is met 2,8 miljoen deelnemers en 292 miljard euro beheerd vermogen een van de grootste pensioenfondsen ter wereld.

 

Hoe pijnlijk is een korting van een pensioenfonds?

Is een mogelijke korting van het ABP een grote ramp? En wat kunt u er aan doen om uw pensioen toch op peil te houden? Lees meer in het artikel Gekort pensioen: hoe u de pijn kunt verzachten

 

PZFW verwacht niet te hoeven korten

Zorg en Welzijn (PFZW), het op een na grootste pensioenfonds van Nederland, herhaalde woensdag dat de pensioenen van zijn deelnemers niet verlaagd hoeven te worden. „Maar we kunnen nog steeds niet volledig indexeren”, zegt een woordvoerster. Dat betekent dat de pensioenen niet helemaal meegroeien met de loonontwikkeling. De dekkingsgraad van het zorgfonds is in april verder verbeterd tot 106 procent.

Dat PFZW er beter voorstaat dan ABP komt vooral doordat het bestand van deelnemers jonger is. Daardoor zijn de pensioenverplichtingen minder groot.