Nieuws/Binnenland
1104527
Binnenland

Jan Pronk zegt lidmaatschap PvdA op

PvdA-prominent Jan Pronk heeft zijn lidmaatschap van de PvdA opgezegd. Hij heeft dat dinsdag aan het ANP laten weten. De oud-minister vindt dat de PvdA zich steeds verder van de beginselen van de sociaaldemocratie heeft verwijderd.

„Wie bijna een halve eeuw lid is van de Partij van de Arbeid neemt niet luchthartig afscheid. Ik heb er geruime tijd over gedacht en lang geaarzeld, maar ik heb besloten mijn lidmaatschap van de partij op te zeggen. Ik ben en blijf sociaaldemocraat. Juist daarom voel ik mij niet langer huis in de PvdA. De partij heeft zich steeds verder van de beginselen van de sociaaldemocratie verwijderd”, aldus Pronk in zijn brief aan het partijbestuur.

Pronk was voor de PvdA in de periode van 1971 tot 2002 onder meer Tweede Kamerlid, europarlementariër en verschillende keren minister, voor Ontwikkelingssamenwerking en van VROM.

In een lange brief aan het partijbestuur legt Pronk uit waarom hij zijn lidmaatschap opzegt. Vorig jaar had hij al „aanzienlijke bedenkingen“ tegen het regeerakkoord met de VVD. De uitruil van onderwerpen leidde tot grote gevolgen voor zwakkere en kwetsbare groepen, aldus Pronk.

Maar het gaat niet alleen om fouten in het regeerakkoord, schrijft de oud-minister. Het beginsel van solidariteit is door de PvdA in de afspraken met de VVD terzijde geschoven. „Meer nog dan op het terrein van de sociaaleconomische politiek in eigen land, blijkt dat uit de houding ten aanzien van de ontwikkelingssamenwerking en het vreemdelingenbeleid.”

Teleurstelling

Prominente PvdA'ers als Diederik Samsom, Hans Spekman en Lodewijk Asscher reageerden teleurgesteld. Spekman noemde Pronk een icoon en zei dat hij bij verkiezingen altijd op hem stemde. „Buitengewoon erg”, vindt Spekman het vertrek van Pronk.

'Niet fair'

Spekman noemde Pronk een icoon en zei dat hij bij verkiezingen altijd op hem stemde. „Buitengewoon erg”, vindt Spekman het vertrek van Pronk. Minister Frans Timmermans zei in Nieuwsuur dat hij het 'ontzettend jammer' vindt en dat hij hoopt dat Pronk 'vroeg of laat' weer met de partij in gesprek wil. „Ik vind dat hij bij de club hoort.” Hij noemde sommige kritiekpunten van Pronk 'niet fair'.

De voorzitter van de Jonge Socialisten, Toon Geenen, dacht daar anders over. „Zo blij dat Pronk eindelijk weg is #opgeruimd #netjes”, twitterde hij.