Nieuws/Buitenland
1104746806
Buitenland

Karikatuur Erdogan op nieuwe cover Charlie Hebdo

Een poster van Charlie Hebdo bij een hotel in Montpellier.

Een poster van Charlie Hebdo bij een hotel in Montpellier.

PARIJS - Een karikatuur van de Turkse president Erdogan siert de voorpagina van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo deze week. Onder de titel „privé is hij heel grappig” is Erdogan zittend in een stoel te zien terwijl hij de rok van een gesluierde vrouw omhoog houdt met de woorden: „Oh, de profeet.”

Een poster van Charlie Hebdo bij een hotel in Montpellier.

Een poster van Charlie Hebdo bij een hotel in Montpellier.

De publicatie komt in een tijd met oplopende spanningen tussen Turkije en Frankrijk. De Franse president Macron heeft strenger optreden aangekondigd tegen extreme moslimorganisaties na de onthoofding van een geschiedenisleraar door een 18-jarige moslim.

Erdogan heeft opgeroepen tot een boycot van Franse producten omdat hij Macron een islamvijandige houding verwijt.

Charlie Hebdo was in 2015 doelwit van een bloedige aanslag door moslimextremisten waardoor twaalf mensen om het leven kwamen. Aanleiding was de publicatie van spotprenten van de moslimprofeet Mohammed die door moslims beledigend worden opgevat.

In september publiceerde het blad de karikaturen van Mohammed nog een keer vanwege de rechtszaak tegen betrokkenen bij de terreuraanval. Kort daarna was er een steekincident bij het vroegere kantoor van het blad.

Een aantal hoge Turkse functionarissen heeft de cover veroordeeld. Een hoofd communicatie noemt het een "walgelijke poging" om "cultureel racisme en haat" te verspreiden.

"We veroordelen sterk de publicatie omtrent onze president in het Franse blad dat geen respect heeft voor ons geloof, heiligheid en waarden", schreef Erdogans woordvoerder op Twitter. "Ze laten hun eigen vulgariteit en immoraliteit zien. Een aanval op persoonlijke rechten is geen humor of uitdrukking van vrijheid", voegde hij eraan toe.

De spotprenten van de profeet Mohammed, die door gelovige moslims als godslasterlijk worden gezien, worden laatste tijd weer geregeld getoond in Frankrijk uit solidariteit met de onthoofde docent Samuel Paty. Macron heeft gezworen de strijd aan te binden met conservatieve moslims die een einde willen maken aan Franse seculiere waarden.

In de 100ste aflevering van de podcast ‘Het land van Wierd Duk’ luidt ex-terrorist Jason Walters de noodklok. „Als we moslimextremisme nu niet aanpakken, schakelt Europa over naar extreemrechts.” Luister deze speciale aflevering van ’Het land van Wierd Duk’ hier, hieronder of via alle bekende podcast apps zoals Apple Podcasts en Spotify.