Nieuws/Binnenland
1105354
Binnenland

Demonstranten lopen te hoop tegen Monsanto

Op enkele plaatsen in het land waren zaterdag demonstraties tegen de Amerikaanse multinational Monsanto, die producten maakt voor de landbouw. De meeste mensen kwamen in Amsterdam en Wageningen opdagen.

In Wageningen zou het volgens de organisatoren om 3000 man gaan, de politie hield het op ongeveer 1000 mensen. In Amsterdam verzamelden zich ongeveer 1200 demonstranten. Daarnaast waren in Den Haag enkele honderden betogers op de been. Ook in Bergschenhoek, stond een bijeenkomst gepland, maar daarvan zijn geen bijzonderheden bekend.

Monsanto geniet vooral vooral onder tegenstanders van genetisch gemanipuleerde gewassen een slechte reputatie. Het concern, dat vestigingen heeft in Wageningen en Bergschenhoek, is ook in andere landen het mikpunt van demonstraties.

Tijdens de bijeenkomsten, die rond 14.00 uur in ons land begonnen, waren er toespraken en optredens. Sommige gingen gepaard met protestmarsen en duurden tot het eind van de middag. Volgens de betrokken politiekorpsen is alles rustig verlopen.

De actievoerders verwijten de multinational, die grote invloed wordt toegedicht op politiek en wetenschap, onder meer de voedselketen in gevaar te brengen met de bestrijdingsmiddelen en de genetische gemanipuleerde gewassen die het produceert.

Het van oorsprong chemische bedrijf is bekend als producent van het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup en van genetisch gemanipuleerde gewassen als maïs en soja.

Topman Hugh Grant van Monsanto verwijt tegenstanders elitair gedrag. Hij zette critici weg als mensen die het zich financieel kunnen veroorloven biologisch voedsel te kopen en ondertussen anderen meer betaalbare opties ontzeggen.