1105362
Binnenland

Alle krakers verwijderd uit Ubicapanden

Alle krakers in de zogeheten Ubicapanden aan de Ganzenmarkt in Utrecht zijn uit de gebouwen verwijderd. De politie haalde zaterdagmiddag de laatste bezetter uit het krakersbolwerk. De ontruiming was vrijdagavond om 11 uur begonnen. De politie arresteerde elf mensen wegens openlijke geweldpleging en brandstichting. Dat liet een woordvoerster van de politie weten.

De mobiele eenheid viel het krakersbolwerk Ubica vrijdag aan het eind van de avond binnen. De ME'ers kwamen in actie nadat de krakers enkele uren lang verf en vuurwerk vanaf het dak naar beneden hadden gegooid. Eerder hadden ze het stadhuis beklad en een ruit ingegooid, en op deGanzenmarktautobanden in brand gestoken. Aanleiding voor de ongeregeldheden is een uitspraak van het gerechtshof in Arnhem. Dat bevestigde dat de gekraakte panden mochten worden ontruimd.

Een aantal krakers had zich in het pand vastgeketend. De politie moest hen met slijptollen losmaken. Het gebruik van dit soort gereedschappen is er mede de oorzaak van dat de ontruimingsactie zo lang duurde. „Het is zware apparatuur, er staan mensen omheen. Je moet dit uiterst voorzichtig doen”, aldus de politiewoordvoerster.

Volgens de gemeente Utrecht is het pand niet veilig genoeg meer om in te wonen, ze heeft het daarom onbewoonbaar verklaard en gesloten. Er staan nu hekken omheen.

In een verklaring bieden de krakers de omwonenden excuses aan voor de commotie en de verf op straat. „De verf is nooit gericht op omwonenden, hun spullen, of andere burgers, maar enkel om politie op afstand te houden. Wij hebben niemand verwond, geen gevaarlijke voorwerpen als stenen gegooid, en alle verf is afwasbaar”, aldus kraker Jochem.

De krakers hadden aanvankelijk voor zaterdagavond een demonstratie aangekondigd, maar die is afgeblazen.