Nieuws/Binnenland
1105404
Binnenland

Water Workout

Bijna op elk water kom je tegenwoordig mensen tegen die staand op een surfboard rond peddelen. Het Stand Up Paddling (Suppen) is een enorme rage. Maar is deze nieuwe sport ook een blijvertje?

Haar stem klatert als een waterval en achter de zonnebril twinkelen haar donkere ogen. Morene Dekker (40) is zo happy met Suppen, dat ze er haar werk van heeft gemaakt. Bij de SUP Elfstedentocht stapte ze drie jaar geleden op een board, pakte de peddel aan en weg was ze. Inmiddels is Dekker eigenaar van een Sup School, importeert ze Amerikaanse Boga boards en staat ze te boek als Nederlands SUP Kampioene.

BenodigdhedenBij het Suppen wordt gebruik gemaakt van een board van drie tot vier en een halve meter lang, 10-12 cm dik en 73-82 cm breed. Voor het peddelen op zee heb je een korter board nodig dan voor het lange afstand varen.  En tegenwoordig zijn de zogenaamde inflatables in opkomst, boards die je keihard op kunt blazen en na afloop weer als een klein pakketje achter in de auto kunt opbergen. De prijzen variëren van ongeveer €700 voor een relatief zwaar polyethyleen board tot 2000 euro voor een superlicht carbon board. Een wetsuit, waterschoentjes en een peddel zijn de enige andere zaken die je nodig hebt.

Overkoepelende clubHans Schouten (44) is de man achter de Nederlandse  Stand Up Paddle vereniging. “Vroeger werden wedstrijden vooral door surfwinkels opgezet. Er was geen overkoepelende club. Die is er nu en je ziet het enthousiasme groeien.” Op de verenigingssite Supnl.org is een overzicht van alle wedstrijden in de verschillende SUPvormen, zoals Race, beachrace en wave. Schouten: “ Hierdoor kunnen we totaalklassementen opmaken en dat maakt het leuker”. 

Perfecte workoutMorene Dekker werd vorig jaar met overmacht kampioen in de Long Distance klasse. “Met de mannen meedoen? Nee, dat heeft geen zin, die varen gemiddeld 1-2 km/u harder. Ik train elke dag 10 kilometer rondom IJburg en daar geniet ik elke keer van. Oké, met mooi weer is het leuker dan wanneer de wind keihard vanaf de zijkant tegen je plank beukt, maar het geeft een enorme kick als je de elementen trotseert. En het is een perfecte workout“

SUPschoolDekker: “De SUPschool is eigenlijk een sportschool met SUP faciliteiten. Suppen is heel gemakkelijk, als je eenmaal vriendjes met het board bent geworden. Dat leren we door eerst zittend te peddelen, dan op de knieën en vervolgens staand. Het komt zelden voor dat iemand in het water valt. Meestal hebben mensen het in één les onder de knie. Ook hebben we BogaYoga. De planken zijn met een zachte bovenkant ideaal voor yoga oefeningen. Een ideale mix van rust en water. “

Friday Night SUPDekker en Schouten zijn ook enthousiast over de Friday Night SUP. Al drie jaar lang wordt met 20-40 Suppers op veel verschillende plaatsen in het land vrijblijvend een rondje gepeddeld. Schouten: “Iedereen kan meedoen. Je ziet dat het steeds meer een gezinshappening wordt. ” Tijdens het gesprek klimt het zoontje van Morene Dekker op haar plank en peddelt behendig een rondje. Dekker: “Als je het plezier ziet, weet je: dit is geen rage, het suppen zal voorlopig alleen maar groeien.”