Nieuws/Binnenland
1105495
Binnenland

Rutte: een van beste kabinetten sinds oorlog

Het huidige kabinet is wat personele samenstelling betreft misschien wel „een van de beste ministerraden sinds de Tweede Wereldoorlog”. Partijleider en premier Mark Rutte zei dat vrijdag bij de start van een tweedaags VVD-congres in Maarssen. De partij viert daar onder meer zijn 65-jarig bestaan.

Rutte wees op de sterke bewindslieden die de VVD levert, zoals minister Edith Schippers van Volksgezondheid en Henk Kamp van Economische Zaken. Maar hij prees ook PvdA-ministers als Jeroen Dijsselbloem (Financiën), Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) en Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken). Dat de PvdA zulke sterke mensen heeft afgevaardigd, bewijst volgens de premier dat ze wil investeren in het kabinet. Hij sprak van „een stabiele, goedwerkende coalitie”.

Kritiek

Rutte noemde het begrijpelijk dat de VVD af en toe kritiek krijgt. Zij is de grootste partij „en dat stelt eisen”. Bovendien regeert ze in economisch zware tijden. Volgens Rutte zijn de liberalen „altijd bereid in moeilijke tijden te besturen”. Als de partij koers houdt, kan ze ook bij de Europese verkiezingen van volgend jaar de grootste worden, voorspelde hij.

Draagvlak

De premier onderstreepte nog eens dat het kabinet niet hervormt om te hervormen, maar om de economie gezond te maken. De akkoorden die het heeft gesloten met vakbonden en werkgevers zijn nodig om te zorgen dat er draagvlak blijft voor het beleid. Intussen gaat het maken van nieuwe wetsvoorstellen gewoon door. Alle voorstellen voor uitwerking van het sociaal akkoord worden dit jaar in de Tweede Kamer ingediend.

Bezuinigingen

Rutte sprak tegen dat het kabinet vooral bezig is met lastenverzwaringen. Van de 50 miljard ombuigingen die sinds het aantreden van Rutte-I in 2010 in gang zijn gezet, bestaat 35 miljard uit bezuinigingen op de uitgaven en slechts 15 miljard uit belastingverhogingen.

Integriteit

Zaterdag spreekt het VVD-congres over integriteit, mede naar aanleiding van de omstreden Roermondse ex-wethouder Jos van Rey. In de partij ontstond ophef omdat de afdeling Roermond hem lijstduwer wilde maken bij de gemeenteraadsverkiezingen. Rutte noemde het een goede zaak dat de partij gaat praten over integriteit. Ze moet laten zien dat ze ook op dat vlak „leidend” is.

Songfestival

Aan het slot van zijn speech ging Rutte in op het Eurovisiesongfestival. Hij vindt het „geweldig” dat Anouk daar de Nederlandse eer heeft hooggehouden.