Nieuws/Binnenland
1105565
Binnenland

Angst voor vernieling plaquette

Gedenkteken wijkt voor haatzaaiers

Een Joods herdenkingsteken aan de Paul Krugerschool aan de Fisherstraat in Den Haag wordt uit angst voor vernieling door moslims niet geplaatst. Islamitische buurtbewoners zouden bezwaar hebben gemaakt tegen een gedenksteen.

Dit blijkt uit een brief van de 55-jarige Debbie Zoutendijk uit Wassenaar die zij aan de Haagse gemeenteraad heeft gestuurd. Aanleiding voor het schrijven van de verontwaardigde Zoutendijk is een incident dat op 4 mei zou hebben plaatsgevonden in de voormalig Joodse school in Den Haag, waar een aantal lezingen over de oorlogstijd van het lyceum werd gehouden.

Zoutendijk bezocht het project Open Joodse Huizen. De vrouw merkte na de voorstelling op dat er helemaal geen gedenkplaat aanwezig was bij de Paul Krugerschool, waar in de oorlog Joden zijn weggevoerd. Ze vroeg uitleg aan een docente, die haar vertelde dat ’de school wel met een ontwerp bezig was geweest, maar dat zij toch van de gedenksteen afzagen’. Dat besluit is genomen nadat men uit ’de buurt’ geluiden had vernomen dat zo’n plaquette door de overwegend islamitische buurtbewoners niet geaccepteerd zou worden.

Voorzorg

Bovendien bleek die dag dat het aankondigingsbord van het project in de hal moest staan. Het kon niet buiten worden gezet, uit angst dat dan de ramen van de basisschool zouden worden ingegooid. „Vanwege rondhangende kinderen hebben we dat bord uit voorzorg naar binnen gehaald”, bevestigt organisator Anat Harel.

Burgemeester Van Aartsen wenst geen reactie te geven omdat de brief aan de gemeenteraad is gericht.